У вівторок, 2 липня, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вперше за 12 років прибув до Києва.

Він зустрінеться із президентом України Володимиром Зеленським, щоб обговорити питання угорсько-українських відносин.

Варто зазначити, що візит Орбана, який відверто критикує західну військову допомогу Україні, відбувся наступного дня після того, як Угорщина почала головувати у Раді ЄС. Про це пише Полемика з посиланням на Reuters.

Головними темами переговорів стануть шанс на встановлення миру, а також питання угорсько-українських двосторонніх відносин.

Цікаво, що це перший візит Орбан до Україну за багато років. Востаннє угорський прем’єр відвідував Київ у 2012 році для зустрічей з тодішнім президентом Віктором Януковичем.

Також це вперше після початку повномасштабної війни, коли Орбан приїхав до Києві. Він – єдиний лідер ЄС, який підтримував зв’язки з РФ з моменту її вторгнення до України у 2022 році.

Яка мета візиту

Політолог Володимир Фесенко вважає, що для Орбана цей візит має особливу мету. Як відомо, що з 1 липня розпочалось головування Угорщини в Раді ЄС. Тому угорському прем’єру, щоб не зруйнувати своє головування, не зробити його суто конфліктним чи навіть провальним, треба продемонструвати свою політичну вагу в ролі представника ЄС, для якого українське питання є одним із найголовніших.

По теме:  В Україні можуть відновити авіасполучення: Данілов назвав чотири умови

Крім того, між Угорщиною та Україною існують серйозні суперечки, адже Будапешт домагається посилення статусу розширення прав угорської меншини.

«Хоча там і так насправді немає жодного утиску їх прав. Всі, хто бував на Закарпатті, чудово знають — жодних проблем з мовними правами угорців або якихось інших проблем там немає взагалі. Більше того, це найбільш заможна громада на Закарпатті, а можливо й в усій Україні. Але тим не менш Орбан і напряму намагався тиснути, але не зовсім вийшло», — висловився Фесенко.

Експерт вважає, що зараз прем’єр Угорщини намагається через переговори впливати на Україну. Тобто він повинен демонструвати не тільки жорсткість, але і гнучкість, щоб досягти своїх цілей.

Раніше Полемика писала про те, що передбачає безпекова угода, яку Україна підписала з США.