Росіяни замінували територію Запорізької АЕС. В МАГАТЕ наголосили, що це суперечить стандартам безпеки.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на сайт МАГАТЕ.

18 січня експерти МАГАТЕ знову навідались до ЗАЕС, у тому числі усі шість основних диспетчерських пунктів. Їм вдалось дізнатись, скільки людей працює на станції, проте їм не вдалось поставити питання про їх кваліфікацію та досвід.

За словами генерального директора МАГАТЕ Рафаель Гроссі, раніше цього тижня експертам надали доступ до реакторної зали енергоблока №6. Наразі вони домагаються отримати доступ до інших реакторних залів, машинних залів та до дахів реакторів. Це необхідно для моніторингу ядерної безпеки та дотримання п’яти конкретних принципів захисту ЗАЕС.

Міни по периметру ЗАЕС, у буферній зоні між внутрішнім та зовнішнім огорожами об’єкта, які група МАГАТЕ виявила у листопаді 2023 були прибрані того ж місяця. Під час останньої перевірки виявилось, що вони знову встановлені. Ця зона являється недоступною для персоналу станції. Генеральний директор повторив, що наявність мін суперечить стандартам безпеки МАГАТЕ.

Як відомо, минулого тижня експерти МАГАТЕ провели зустріч зі співробітниками ЗАЕС, під час якої обговорили технічне обслуговування станції. Працівники показали експертам план технічного обслуговування на 2024 рік, який включає важливі роботи щодо ядерної безпеки.

По теме:  В ООН відреагували на чергову атаку РФ по містах України

Цього року пріоритетом для ЗАЕС є технічне обслуговування систем безпеки та важливих заходів, які не проводились минулого року. Щорічний план технічного обслуговування включає системи безпеки, дизель-генератори, одиничні трансформатори та розподільчу станцію 750 кВ.

Нагадаємо, у НАТО закликають цивільне населення Заходу готуватися до війни з РФ.