Україна може отримати перші кошти від ЄС в рамках програми Ukraine Facility на 50 млрд євро вже у березні поточного року.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на слова першого віце-прем’єра, міністра економіки Юлії Свириденко в ефірі телемарафону.

За її словами, перший транш розміром 4,5 млдр євро Україна очікує отримати вже у березні. Вона додала, що в 2024 році уряд прогнозує, що в країну надійдуть 18 млрд євро прямої бюджетної підтримки.

«Ми сподіваємось, що перший транш ми отримаємо у березні у розмірі 4,5 млрд євро. За перший рік ми прогнозуємо отримати 18 млрд євро прямої бюджетної підтримки», — розповіла міністр.

Водночас Свириденко наголосила, що одними коштами від ЄС не вдасться перекрити дефіцит в бюджеті України. Тому, як зазначила чиновниця, Україна сподівається отримати ще допомогу від США.

«Тому ми сподіваємось, що американські партнери послідують прикладу ЄС», — сказала вона.

Варто нагадати, що у четвер, 1 лютого, лідери ЄС на саміті у Брюсселі схвалили чотирирічну програму підтримки України на 50 млрд євро під назвою Ukraine Facility. Раніше рішення заблокував угорський прем’єр Віктор Орбан, але ЄС та Будапешт зрештою досягли компромісу.

По теме:  В Україні зафіксували перші випадки нового субваріанту штаму COVID-19

Раніше повідомлялось, що командувач ОС «Північ» заінтригував заявою про передачу Україні очікуваного озброєння.