18 травня 2024 року в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію та військовий облік.

В ТЦК розповіли про те, які документи повинні мати при собі призовники, військовозобов’язані та резервісти, а отже й водії.

Про це пише Полемика з посиланням на Today.ua.

Значна частина автомобілістів в Україні – це військовозобов’язані та резервісти. Тому вони зобов’язані мати при собі окрім посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію ТЗ (або їх цифрові версії), також військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

При цьому важливо мати інформацію про оновлення даних з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Це може бути VIN-код, отриманий у ТЦК та СП, витяг, отриманий через ЦНАП, або інформація з реєстру «Оберіг» у застосунку «Резерв+».

Штраф за ухилення від мобілізації

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які протягом 60 днів після 18 травня 2024 року не оновлять своїх військово-облікових даних у ТЦК, будуть вважатися ухилянтами від мобілізації. Для осіб, які порушують правила мобілізації, у 2024 році запроваджено кілька тимчасових обмежень. Так, вони не зможуть керувати своїм автомобілем, а також їм будуть недоступні послуги сервісних центрів МВС.

По теме:  Выгодно ли пользоваться услугами брокера для скальпинга

Заборонятимуть керувати ухилянтам транспортними засобами за рішенням суду. Але спочатку ТЦК надсилатиме поштою на відомі адреси вимоги щодо оновлення військово-облікових даних (не плутати з повісткою). До ТЦК ухилянтів доставлятиме поліція. В разі ж, якщо це зробити неможливо, за рішенням суду ухилянт тимчасово обмежуватиметься у деяких правах.

Раніше Полемика писала про те, які виплати та пільги для військовослужбовців передбачає новий закон про мобілізацію.