Город
Дезінфекція ґрунту важлива в питання підвищення якості ґрунту та створення безпечних умов для росту рослин.

Якщо ґрунт не знезаразити, то боротьбі зі шкідниками та хворобами рослин буде складною. В ґрунті можуть накопичуватися патогенні мікроорганізми, личинки комах — хрущів, дротяників тощо, нематоди інше. Дезінфекція допоможе ліквідувати більшість цих загроз та зменшити ризики поширення хвороб на вашій ділянці.

Про це пише Полемика з посиланням на ТСН.

Регулювання кислотності ґрунту

Перед використанням будь-яких препаратів для знезараження ґрунту, важливо виконати перевірку кислотності ґрунту, так як кислотність ґрунту має вплив на ефективність дезінфекції, оскільки деякі шкідники краще виживають в кислих або лужних умовах. Крім того, деякі шкідники оселяються саме на кислих ґрунтах, наприклад, дротяник. Тому, боротьба з кислотністю, як то розсипання на грядках доломітового борошна, крейди або попелу не лише дозволить знизити кислотність ґрунту, чим його покращують, а й знищити дротяників.

Посадка сидератів

Серед біологічних методів знезараження ґрунтів популярним популярна також висадка сидератів,  які не лише допомагають у знищенні патогенних організмів, але й збагачують ґрунт органічними речовинами. Насамперед йдеться про такі бобові культури, як люпин, горох, вика, а також гірчиця та злаки.

По теме:  Як правильно прибирати восени та взимку

Після сходження сидератів і набирання достатньої маси, важливим кроком буде скосити їх та закопати в ґрунт. Це покращить знищення шкідливих мікроорганізмів, а також підвищить родючість  ґрунту органічним компостом, що утворюється при розкладанні рослин.

Обробка ґрунту препаратом метаризіумом додатково знищить шкідників і перетворить органічні залишки на корисні речовини для рослин.

Хімічні методи для обробітку ґрунту

Серед популярних засобів — хлорне вапно, формалін, мідний купорос та карбатіон. Будь-який з цих засобів рекомендується використовувати відповідно до інструкції, тому що надмірне використання матиме вплив на якість ґрунту та рослин. Після застосування хімічних засобів залиште ґрунт відпочивати на кілька тижнів. Це допоможе відновити природний баланс мікроорганізмів.

Проти бактеріальних захворювань та грибкових спор ефективним буде хлорне вапно.

Мідний купорос (сульфат міді) має широке застосування у боротьбі з грибками. Щоб приготувати розчин, розчиніть одну столову ложку купоросу у 10 л води. Отриманого об’єму вистачить на 5 кв. метрів ґрунту.

Обробляємо ґрунт залізним купоросом. Для отримання розчину 500 г сечовини та  500 г залізного купоросу розводимо у 10 л води. Цим розчином обприскуємо ґрунт.

По теме:  Samsung Galaxy S9 + - все еще флагман

В профілактичних цілях можна додатково застосовувати слабкі розчини карбаміду або аміачної селітри. Оцтова кислота має дезінфікуючі властивості  при температурі навколишнього середовища від +1 до +40 градусів, але потребує часу на приготування. Змішайте 0,5 л 9%-го оцту і 0,1 л 3%-го перекису водню. Суміш слід настоювати протягом 7-10 днів у темному місці. Розводиться у пропорції склянка цього розчину на 10 л води. Поливати грядку треба так, що промочити ґрунт на глибину 1-1,5 см.

Раніше Полемика писала про те, які рослини можна садити під зиму і як це правильно робити.