Атака українських БПЛА могла остаточно зупинити завод під Нижнім Новгородом.

Нафтопереробний завод, який знаходиться у 800 км від України, за рік проробляв 15 млн тонн нафти.

Про те, в якому стані наразі знаходиться російський НПЗ у Нижньому Новгороді та чи зможе він працювати в майбутньому, розповідає Полемика з посиланням на Defence Express та росЗМІ.

Сьогодні, 12 березня, дрон вдарив по нафтопереробному заводу «Лукойл-Нижньогороднафтооргсинтез» у місті Кстово Нижньогородської області.

За інформацією російських пабліків, було знищено найголовніший елемент заводу — одну з установок переробки нафти, яка є ключовою у всіх технологічних процессах. Завод зупинив роботу.

Варто зауважити, що цей НПЗ є одним з найпотужніших у Росії. Станом на 2022 рік це підприємство перероблювало 15 млн тонн нафти, що складало близько 5% від загального обсягу російської переробки загалом.

Ба більше, цей завод став одним із перших об’єктів, який потрапив під санкції в рамках обмежень у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ в Україну.

Варто нагадати, що 4 січня 2024 року на заводі через поломку компресійного обладнання вийшла з ладу ще одна установка каталітичного крекінгу. А загалом їх на цьому підприємстві лише дві.

По теме:  У російському Челябінську на аеродромі згорів Су-34

Тоді в РФ доповідали, що її не зможуть швидко полагодити, адже для цього необхілно замовити західні комплектуючі, а такої можливості наразі не існує.

Таким чином атака, ймовірно, остаточно вивела з ладу даний російський нафтопереробний завод.

Чому удари по НПЗ важливі для України

Крім втрати грошей, атаки на НПЗ позбавляють росіян пального як для військової техніки, так і для цивільних потреб. А зростання ціни і дефіцит пального завжди впливають на населення, яке залежить від бензину на заправках, щоб працювала економіка. Тобто це дає як економічний ефект, так і психологічний тиск на населення.

Раніше повідомлялось, що в Бердянську ліквідували колаборантку.