Держава-терористка в День пам'яті і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні здійснила масовану атаку на Україну, застосувавши понад 70 ракет і дронів.

Цілями росіян були об’єкти енергетики у шести областях, серйозних пошкоджень зазнали три ТЕС. Також повідомляється про постраждалих та зруйновані будинки.

Про наслідки масованої ракетної атаки РФ у різних регіонах розповідає Полемика з посиланням на заяви голів ОВА у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях, ДСНС, УЗ, Міненерго, ДТЕК, «Укренерго», Повітряних сил ЗСУ.

Чим атакували окупанти

Як повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук, загалом під час масованого удару росіяни застосували 76 засобів повітряного нападу — 55 ракет та 21 ударний безпілотник. З них було знищено такі види:

  • 33 із 45 ракет Х-101/Х-555,
  • 4 з 4 «Калібрів»,
  • 0 з 1 «Кинджалів»,
  • 0 з 2 «Іскандерів»,
  • 2 з 2 Х-59/Х-69,
  • 0 з 1 «Іскандерів-К».
  • 20 із 21 дронів «Шахед».

До відбиття атаки була залучена авіація, зенітні війська, мобільні вогневі групи та підрозділи радіоелектронної боротьби ЗСУ.

Окупанти атакували об’єкти енергетичної структури

В Міненерго зазначають, що цього разу ворог завдав ударів по об’єктам генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Своєю чергою міністр енергетики Герман Галущенко закликав українців ощадливо використовувати електрику, особливо у ранкові та вечірні години.

Тим часом у ДТЕК повідомляють, що росіяни атакували три теплоелектростанції, там серйозно пошкоджено обладнання. Наразі не відомо, про які ТЕС йдеться.

Загалом над ліквідацією наслідків сьогоднішнього масованого удару працюють 350 рятувальників та 100 одиниць спеціалізованої техніки.

По теме:  Пьяный водитель в Николаеве на скорости снес внедорожник и двух пешеходов + ВИДЕО

Київ та область

У Києві повітряна тривога тривала понад три години. Ракети заходили на місто з різних напрямків. Силами та засобами ППО всі ворожі повітряні цілі в районі столиці були знищені. За попередньою інформацією, в столиці не зафіксовано руйнувань та постраждалих немає.

Однак є наслідки у Київській області. Там зафіксовано падіння уламків в 4 районах області. Повідомляється і про травмованих. Так, у Броварському районі жінку та чоловіка з численними пораненнями кінцівок та осколковими пораненнями доставили до лікарні.

Крім того, у регіоні зафіксовано пошкодження ліній електромереж. В одному з сіл частково відсутня електроенергія. Енергетики працюють над поверненням світла. Ще один житловий приватний будинок та підсобне приміщення поруч зруйновані, ще 14 приватних будинків та одне авто пошкоджено.

Полтавська область

У Полтавській області повідомляється про влучання в обʼєкт енергетичної інфраструктури. За попередніми даними, обійшлося без постраждалих.

Вінницька область

У Вінницькій області ворог атакував крилатими ракетами обʼєкти критичної інфраструктури. Місцева влада повідомила про влучання.

Кіровоградська область

Внаслідок ракетної атаки росіян на Кіровоградську область в Олександрійському районі пошкоджено обʼєкт критичної інфраструктури. Повідомляється про одну постраждалу – 8-річну дитину.

По теме:  Боевики один раз нарушили режим полного прекращения огня на Донбассе

Руйнувань попередньо зазнали 13 приватних будинків та майже три десятки гаражів. Всі відповідні служби працюють на місці.

Львівська область

За попередніми даними, цієї ночі на Львівську область залетіли 12 ворожих ракет, 8 з яких було збито. Однак зафіксовані і влучання. Так, близько 5 години ранку, ворог поцілив в обʼєкт генерації енергії у Червоноградському районі. Там спалахнули дві пожежі.

Також через влучання paкети постраждав обʼєкт критичної енергетичної інфраструктури у Стрийському районі. Там під атаку опинилось газосховище.

Івано-Франківська область

Росіяни завдали ракетних ударів і по Прикарпаттю. Ціллю був об’єкт енергетичної інфраструктури. Внаслідок атаки там виникла пожежа, вогонь вже ліквідували. В регіоні без постраждалих, а стан пошкоджень об’єкта уточнюється.

Запоріжжя

У Запоріжжі є влучання по об’єктах критичної та цивільної інфраструктури, гаражному кооперативу, одному з парків міста та міському електротранспорту.

Руйнувань зазнала також одна з пожежних частин Запоріжжя — пошкоджено службові приміщення і фасад будівлі.

Херсон

Росія також здійснила атаку на цивільну залізничну інфраструктуру у Херсоні. Внаслідок чого пошкоджені колії та вокзал міста. Наразі рух поїзда №121/122 Київ — Херсон — Київ залізничники тимчасово обмежили до Миколаєва. Звідти пасажирів до Херсона і зворотно везтимуть автобусами.

По теме:  В ОБСЄ відреагували на моторошні атаки росіян по Україні

Крім того, через ворожі удари Херсон частково залишився без світла. Нині енергетики працюють над його відновленням.

Раніше Полемика писала про те, що росіяни обстрілами пошкодили ТЕЦ, яка живить Харків.