Site icon Полемика

Обмін полоненими з РФ 17 липня: скільки бійців Україні вдалось повернути додому

Серед них воїни Збройних сил України, Національної гвардії та прикордонники.

Про це пише Полемика з посиланням на дописи президента України Володимира Зеленського та омбудсмена Дмитра Лубінця в Telegram.

Глава держави висловив подяку команді, яка займається обмінами, та Об’єднаним Арабським Еміратам за посередництво в цьому звільненні.

«Хоч би як складно це було, шукаємо кожного, хто може бути в полоні. Маємо повернути всіх», — зазначив він.

Своєю чергою омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що 18 травня з російського полону вдалось повернути 95 захисників, а загалом – 3405 українців від початку повномасштабного вторгнення РФ.

«Далі повернуті воїни поїдять, отримають чистий одяг, їх оглянуть лікарі, призначать необхідне лікування та реабілітацію. Дякуємо ОЕА за допомогу в поверненні наших воїнів. Україна вкотре підтверджує своє прагнення повернути всіх своїх громадян на рідну землю і працює у цьому напрямку», — наголосив він.

В Координаційному штабі з питань поводження з полоненими уточнили, що з російського полону вдалося звільнити 49 воїнів ЗСУ, включаючи учасника «повітряного мосту», який добровільно погодився летіти на гвинтокрилі до «Азовсталі» для допомоги заблокованим підрозділам, та двох з Повітряних сил.

Також додому в Україну повернулись 21 нацгвардійця, 10 військових моряків, сім військових з Сил територіальної оборони, п’ять прикордонників, двоє з Державної спеціальної служби транспорту і один оборонець з добровольчого формування територіальної громади.

Цього разу обмінятись вдалось лише чоловіків: 88 рядових та сержантів, сім офіцерів. Серед них – 23 особи боронили Маріуполь (13 — оборонці «Азовсталі»), 41 воював на Донецькому напрямку, по дев’ятеро — на Луганському та Запорізькому, по троє – на Херсонському та Харківському.

Зазначається, що багато українських бійців, які повертаються, страждають від наслідків поранень та мають хронічні захворювання, що потребують тривалого лікування. Більшість із них перебувала в полоні країни-агресорки з 2022 року.

Раніше Полемика писала про те, кого з українців можуть оголосити в розшук після 16 липня.

Exit mobile version