Полемика з посиланням на видання Which? Travel розповідає про сім європейських міст, куди варто поїхати туристам, для яких основною метою поїздки є бажання насолодитися місцевою гастрономією та напоями.
Краків, Польща
Друге за величиною польське місто несподівано для багатьох посіло перше місце в рейтингу. Туристи відзначають, що їжа в Кракові – ситна і дешева, а тому це місто ідеально підходить для кулінарного туризму. Особливо гостям рекомендують скуштувати традиційну страву польської кухні – пироги (pierogi) з різними начинками, що дуже нагадують українські вареники.
Валенсія, Іспанія
У Валенсії багато прекрасних місць для відвідування туристам, бонусом є ще й чудова їжа. Мандрівникам особливо рекомендують перекусити на центральному продуктовому ринку, де знаходиться чимало вартих уваги барів і ресторанів. Насамперед варто скуштувати паелью, адже Валенсія – її батьківщина. Ще один менш відомий місцевий продукт – орчата, солодкий напій із горіхів.
![Фото: Валенсия Тур](https://polemika.com.ua/wp-content/uploads/2024/04/paelya-natsionalnoe-bliudo-ispanii-1024x512.jpg)
Фуншал, Мадейра, Португалія
Завдяки родючим вулканічним ґрунтам Мадейри і теплому клімату на острові росте практично все. Art Deco Mercado dos Lavradores – знаменитий фермерський ринок старого міста пропонує різноманіття смачних продуктів. Рибний ринок знаходиться прямо по сусідству. Круглі мадейрські коржі Bolo do caco, приготовані на плоскій плиті з базальтового каменю та подані з часниковою олією, стануть чудовим доповненням до місцевих морепродуктів.
![Фото: Globo](https://polemika.com.ua/wp-content/uploads/2024/04/bolo_do_caco1soren_lauridsen_1-1024x683.webp)
Севілья, Іспанія
Друге іспанське місто, яке потрапило до рейтингу, відоме своїми тапас, представленими тут в найрізноманітніших варіаціях. Доповнити їх варто знаменитою мансанільєю – іспанською варіацією хересу.
![Фото: Испания по-русски](https://polemika.com.ua/wp-content/uploads/2024/04/ycwgnnyf445063-1024x684.jpg)
Барселона, Іспанія
Хоч це теж іспанське місто, у Каталонії кухня має зовсім інший смак. Фірмовою стравою тут є солона тріска, а також arròs negre – страва з рису, приправлена і забарвлена чорнилом кальмара, яку найкраще подавати з ложкою домашнього айолі. Фідеуа – ще одна класична страва, схожа на паелью з морепродуктів, але з локшиною замість рису. Також тут пропонують келих кави – каталонська відповідь шампанському.
![Фото: Arroz Montsià](https://polemika.com.ua/wp-content/uploads/2024/04/black-rice-1-1024x683.jpg)
Бордо, Франція
Цей регіон славиться своїми насиченими червоними винами. Подають його зазвичай до страв із ніжної телятини. Завершити трапезу пропонують фірмовим десертом канеле, приправленим ваніллю і ромом. Його випікають у рифлених мідних формах, що надає йому характерної темної карамелізованої скоринки.
![Фото: Taste and Travel](https://polemika.com.ua/wp-content/uploads/2024/04/tat_1421-edited-scaled-1-1024x576.jpg)
Брюгге, Бельгія
Траппістське пиво (зварене бельгійськими ченцями) і свіжоприготовані вафлі (вкриті густими збитими вершками) – це однозначно те, за що варто відвідати цей регіон. Але також варто звернути увагу на шоколад – тут його можна знайти в будь-яких комбінаціях форм і смаків. Особливо Бельгія відома своїми м’якими праліне з вершковою начинкою.
![Фото: Пикабу](https://polemika.com.ua/wp-content/uploads/2024/04/1518964155185538100-1024x576.jpg)
Раніше Полемика писала про найпрестижніші напрямки для відпочинку в Європі у 2024 році.