В Україні зафіксували випадок ботулізму через вживання рибних консервів.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на публікацію в допис Головного управління Держпродспоживслужби у Києві в Facebook.

Зазначається, що у мешканця Фастівського району Київської області діагностували ботулізм. Лікарі не виключають ймовірності, що особа могла інфікуватись вживаючи рибну консерву «Тунець у власному соку».

За словами потерпілого, він придбав ці консерви в одній з торговельних мереж столиці.

З 19 січня Головне управління розпочало позаплановий захід державного нагляду (контролю) операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції з відбором зразків для лабораторного дослідження.

Харчовий продукт зняли з реалізації до отримання результатів лабораторних досліджень. Вжито усіх заходів щодо безпеки та унеможливлення загрози для здоров`я споживачів зазначеної харчової продукції.

Який саме бренд виробляв консерви — поки не повідомляють.

Чим небезпечний ботулізм

Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених бактеріям клостридій фруктів і овочів. Також інфікуватись можна через неправильно консервовані продукти, споживаючи ковбаси, шинку, копчену рибу.

Останні роки у виникненні ботулізму стали фігурувати консервовані в домашніх умовах гриби.

По теме:  Всемирная организация здравоохранения: зависимость от игр - это болезнь

Симптоми ботулізму спостерігаються від кількох годин до кількох днів після впливу бактерій, які є збудниками ботулізму, або їх токсинів.

Спочатку відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, судоми діарея або закреп.

Далі виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг.

Нагадаємо, в Україні зафіксували перші випадки нового субваріанту штаму COVID-19.