Багато людей обирають випити горнятко кави зранку, адже цей напій містить кофеїн та інші сполуки, які здатні підвищити бадьорість та покращити настрій.

Але попри те, що кава є стимулятором, іноді її вживання не приносить бажаної дії — радше навпаки, підвищує сонливість.

Про те, чому кава не допомагає прокинутися, розповідає Полемика з посиланням на Sleep Foundation.

Дефіцит сну

При регулярному недосипанні кава, хоча і може забезпечити швидке підбадьорення, але вона не стане адекватною заміною сну.

Коли ми недосипаємо, аденозин, ключова хімічна речовина, яка допомагає викликати сонливість, виділяється у більшій кількості. Проте кава, сприяючи підвищенню концентрації та зменшуючи втому, блокує аденозинові рецептори, не дозволяючи хімічній речовині впливати на сон.

Однак, як показали дослідження, організм компенсує цей ефект, підвищуючи чутливість до аденозину. Після того, як дія кави минає, підвищена чутливість до аденозину викликає сонливість та м’язову втому.

Використання кави для виправлення наслідків недосипання може створити негативний цикл: відчуваючи себе більш втомленими, ви п’єте більше кави, в результаті кава порушує ваш сон, що призводить до ще більшої втоми в тривалій перспективі.

Толерантність до кофеїну

Замість того, щоб втомлювати вас, можливо, кава просто не робить вас такими ж бадьорими, як раніше. Спочатку після споживання кофеїну покращується настрій та швидкість реакції, а також фізична працездатність. Однак у тих, хто регулярно вживає кофеїн, розвивається толерантність до нього.

По теме:  Углеводы - Главный источник энергии

Як наслідок, споживання тієї самої кількості кофеїну з часом не матиме тих самих позитивних ефектів, а вживання більшої кількості кави, щоб відновити його позитивний вплив, може негативно вплинути на ваш сон.

Крім того, регулярне вживання кофеїну протягом лише трьох днів буде достатнім, щоб викликати симптоми відміни при припиненні його вживання, включаючи підвищене відчуття втоми.

Зневоднення

Кава вважається сечогінним засобом — це означає, що воно може збільшити вашу потребу в сечовипусканні та втрати рідини. А легке зневоднення вспричиняє втому, зниження когнітивних функцій, погірнення пам’ятя, підвищення тривожністі і напруги.

До того ж кава може з більшою ймовірністю впливати на гідратацію у людей, які не є регулярними споживачами цього напою.

Зміна рівня цукру в крові

Вживання кави вранці може сприяти розвитку інсулінорезистентності та негативно впливати на здатність організму переносити глюкозу.

Це робить вас більш чутливими до цукру або вуглеводів, які містяться у вашому напої або сніданку, і може спричинити тимчасове підняття рівня цукру в крові. Найчастіше високий рівень цукру в крові пов’язаний з підвищеним відчуттям втоми, особливо у жінок.

По теме:  Медицинский каннабис все ближе, комитет ВР принял решение

Навіть якщо рівень цукру в крові не досягає клінічно високих показників, ви можете відчувати підвищену втому через зміни рівня цукру. В цьому випадку краще записатися на прийом до лікаря, адже чутливість до зміни рівня цукру може вказувати на певні проблеми зі здоров’ям.

Метаболізм кофеїну

Швидкість обміну речовин відрізняється і якщо засвання кофеїну організмом повільне, то і швидкість відчуття бадьорісті прийде не так швидко, як це відбувається в інших людей.

І навпаки, якщо метаболізм достатньо швидкий, вплив кофеїну може бути не таким сильним, або його дія може закінчитися швидше, що призведе до швидкого відчуття сонливості.

На швидкість метаболізму кофеїну впливає багато факторів. Куріння сигарет прискорює метаболізм кофеїну. І навпаки, такі стани, як вагітність або захворювання печінки, можуть сповільнити метаболізм кофеїну.

Генетика

Вчені виявили, що генетичні дані впливають на те, як людина реагує на кофеїн. Наявність певних генів може зробити ваш організм чутливішим до негативних наслідків кофеїну, таких як тривожність або порушення сну.

По теме:  О результатах ортогнатической операции: от улыбки не только хмурый день светлей

Якщо вживання кофеїну має негативний вплив на ваш сон, ви можете відчувати підвищену денну втому.

Раніше Полемика писала про те, які спеції варто додати до кави, щоб покращити роботу мозку.