Тестостерон – це ключовий чоловічий статевий гормон.

Цей гормон бере участь у безлічі процесів, які відбуваються в людському організмі. Він впливає на сексуальний потяг, набір і підтримку м’язової маси, щільність кісток, міцність і швидкість росту волосся, метаболізм жирів, а також пам’ять і здатність зберігати психічну рівновагу при стресах.

Якщо спостерігається дефіцит тестостерону, у робота організму відбувається збій. У людини з’являється постійна втома, дратівливість, зниження лібідо, які є основними ознаками гормонального дисбалансу.

Про це пише Полемика з посиланням на UA.Новини.

З віком рівень тестостерону знижується – приблизно на 1-2% щороку. Крім того, знижувати рівень гормону можуть зайва вага, малорухливий спосіб життя, порушення сну  та стреси.

Однак організм можна «пробудити» і змусити його виробляти більше тестостерону. Для цього достатньо під корегувати раціон, додавши в нього кілька важливих продуктів.

Які продукти підвищують тестостерон

Прямими попередниками тестостерону є цинк і вітамін D. Саме їх організм буде перетворювати в необхідний гормон. Втім, інші поживні речовини теж грають свою роль в підтримці гормонального балансу.

По теме:  Подушка – незаменимый аксессуар для здорового сна

Устриця

В одній 100-грамової порції устриць, приготованих в будь-якому вигляді, міститься більше цинку, ніж в будь-яких інших продуктах.

Важливий для виробництва тестостерону мінерал також можна знайти в:

  • інших молюсках;
  • червоному м’ясі;
  • домашній птиці;
  • квасолі;
  • горіхах.

Імбир

Імбир вважається найпотужнішим антиоксидантом. Він містить багато активної речовини гінгерола, яка здатна боротися з окислювальним стресом. Так називають процес, при якому в організмі накопичується занадто багато вільних радикалів — молекул, які ушкоджують здорові клітини.

Захищаючи організм від дії вільних радикалів, імбир допомагає уповільнити втрату тестостерону. Наприклад, за результатами дослідження, у чоловіків, які протягом трьох місяців щодня приймали добавку з імбиром, рівень гормону виріс в середньому на 17,7%.

Листові овочі

Листові овочі, наприклад капуста і шпинат, багаті магнієм. Це ще один елемент, який важливий для підтримки гормонального балансу. В ході дослідження було виявлено, що прийом біодобавок з цим мінералом протягом чотирьох тижнів підвищує рівень тестостерону.

Інші продукти, які можуть бути чудовими джерелами магнію:

  • горіхи і насіння (гарбузове, лляне, соняшникове);
  • бобові: квасоля, нут, горох, сочевиця;
  • цільнозернові каші і хліб;
  • банани.
По теме:  Как спастись от алкоголизма?

Гранат

У стародавньому світі гранат вважався одним із символів родючості і статевої сили. І на це є певна причина. Цей плід багатий поліфенолами – найпотужнішими антиоксидантами, які допомагають організму регулювати рівень тестостерону.

Під час проведення одного дослідження, в якому брали участь 60 здорових чоловіків і жінок, вчені встановили, що вживання гранатового соку раз на день протягом двох тижнів викликає підвищення рівня тестостерону на 24%. Ба більше, у добровольців обох статей покращився настрій, знизилася тривожність і нормалізувався тиск.

Оливкова олія першого віджиму

Цей продукт теж містить велику кількість антиоксидантів. Результати невеликого дослідження підтверджують, що вживання оливкової олії, як і більш рідкісного арганового, підвищує рівень тестостерону у здорових чоловіків.

Яєчний жовток

Сирі жовтки містять величезну кількість різних поживних речовин, в тому числі цинку і вітаміну D, які необхідні для виробництва тестостерону. Правда, зловживати курячими яйцями все ж не варто: у деяких людей вони трохи підвищують рівень холестерину в крові. В цілому медики рекомендують вживати не більше трьох яєць в день. Ця доза вважається безпечною для здоров’я.

По теме:  Як розпізнати хворобу Паркінсона: названі перші «непомітні» симптоми

Раніше Полемика писала про те, чому куріння кальяну небезпечніше за сигарети.