Навіть в 35 років людина може зіткнутися з ситуацією, коли їй буде важко згадати кличку сусідської собаки або назву улюбленого фільму.

Хоча на перший погляд може здатись, що пам’ять починає погіршуватися, турбуватися зовсім нема про що.

Про це пише Полемика з посиланням на сайт Useti.

Як пояснила нейропсихолог Еліз Каккапполо, починаючи з 30-річного віку мозок поступово зменшується в розмірах, проте не варто хвилюватись. Цей процес відбувається це дуже повільно.

Експертка додала, що може спостерігатись зниження швидкості обробки інформації і пошуку її в надрах пам’яті.

Проте, може трапитись, що зміни можуть вийти за рамки нормального вікового зниження когнітивних функцій. У цьому випадку вже можна підозрювати розвиток деменції.

Як зазначає нейропсихолог, щоб діагностувати захворювання, погіршення роботи мозку повинно спостерігатися в більш ніж одній когнітивної області.

Перші ознаки деменції

Основним принципом, завдяки якому можна відрізнити нормальну забудькуватість від небезпечної хвороби, є частота проявів симптомів. Наразі відомо про кілька ключових ознак.

  • Неспроможність запам’ятати щойно отриману інформацію. Час від часу всі забувають про дрібниці, але при розвитку деменцією виникають проблеми зі збереженням нової інформації. Причому до такої міри, що це має безпосередній вплив на повсякденне життя. Це може бути повторення одного і того ж питання, нездатності згадати деталі телешоу, яке тільки що подивилися, труднощі з вивченням нових завдань.
  • Проблеми з управлінням фінансами. Сюди відноситься здатність оплачувати рахунки, перевіряти заощадження і мислити абстрактно. Люди з деменцією мають проблеми з математикою, і можуть невірно оцінювати витрати.
  • Здатність заблукати в знайомих місцях. Втрата пам’яті, а також візуальні і просторові труднощі можуть стати причиною дезорієнтації, через що людям з деменцією легко загубитися, навіть коли ходять пішки або їдуть в місця, де вони бували сотні разів.
  • Плутанина щодо часу і дня. У цьому випадку людина починає снідати, але потім розуміє, що пора вечеряти, або важко згадати день тижня, не дивлячись в календар. У пацієнтів з більш вираженою деменцією спостерігаються пробудження посеред ночі, після чого вони починають одягатися. Також в них виникає складність в тому, щоб  дізнаватися, яка зараз пора року або навіть рік.
  • Візуально-просторові проблеми. Атрофія тієї частини мозку, яка відповідає за обробку візуальної інформації, може привести до проблем із зоровим сприйняттям, провокувати падіння, проблеми з безпечним водінням і з оцінкою відстаней і кольорів.
  • Нездатність згадати слова. Крім того, що люди з деменцією забувають імена і не здатні запам’ятовувати нову інформацію, вони можуть виявитися не в змозі підібрати слово для знайомого об’єкта, наприклад, годинника або холодильника; вони також можуть зупинитися на середині речення не в змозі продовжити розмову.
  • Постійна втрата речей. Коли людина, яка не страждає деменцією, втрачає свої ключі, вона в змозі згадати, де тримав їх в руках в останній раз, або подумати, де вони можуть бути. Але для людини з деменцією такі дедуктивні кроки нездійсненні, що призведе до розчарування і підозри того, що предмети були «вкрадені».
По теме:  5 видов контрацепции для женщин

Раніше Полемика писала про те, чому у ранньому віці з’являється сивина і що з цим робити.