Site icon Полемика

Як зменшити ризики для здоров’я через відключення світла

Йдеться як про спекотне літо, так і про холодну зиму.

Про це пише Полемика з посиланням на інтерв’ю представника Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Ярно Хабіхта РБК-Україна.

Як вберегти здоров’я під час відключень світла

За словами експерта, проблема відсутності світла влітку та взимку дещо різняться, хоча є й такі, що стосуються кожного — у всі пори року.

«Кожен із нас живе зі світлом всього 2-4 години на день. Це впливає на нас дуже різними способами», — наголосив він.

Наприклад влітку, за надзвичайно високої температури повітря, у належних умовах — в холодильнику — необхідно обов’язково зберігати окрім харчових продуктів, ще й ліки. Отже, аби вберегти здоров’я, українці мають знайти спосіб підтримувати необхідну температуру для зберігання їжі та медикаментів.

«Під час хвиль спеки нам також потрібно захистити себе. І особливо — людей похилого віку, людей із хронічними захворюваннями. Треба пити достатньо води, бути в тіні та слідкувати за здоров’ям в цілому», — додав Хабіхт.

Взимку ж на фоні короткого світлового дня збільшується ризик падінь або інших травмувань. Про це також варто пам’ятати.

Ще однією проблемою в будь-який сезон залишається відсутність води. Також під час атак на тепло та електростанції можуть виникати проблеми з водопостачанням.

За відсутності води люди не мають змоги помити фрукти й овочі, а також підтримувати гігієну, що в свою чергу підвищує ризики інфекційних захворювань.

«Допоки йде війна, не варто забувати про своє здоров’я. Ми вже багато знаємо про важливість миття рук з часів пандемії COVID. Зараз це собі треба нагадати», — зауважив фахівець.

Він додав, що надалі відсутність електрики, опалення чи води мають неабиякий вплив на все наше життя.

«Починаючи від миття рук і закінчуючи тим, чи є у нас ліки належної температури», — зауважив Хабіхт.

Чи мають українці достатній доступ до медичних послуг

За час війни в Україні під ударом опинились різні об’єкти медичної інфраструктури, тому деякі люди можуть недоотримувати необхідну допомогу. Найбільше постраждали заклади на сході та півдні України.

За його словами, подекуди відзначається погіршення доступу до медикаментів і медичних виробів. Якщо ж вони є у наявності, на заваді можуть стати зависокі ціни.

«Дуже обнадіює, що українська система охорони здоров’я функціонує. І, попри все, швидко реагує на потреби та виклики. Де є найбільші потреби, наприклад, на прифронтових територіях, гуманітарні організації також долучаються для надання допомоги. Таким чином доступ до медичної допомоги покращується», — резюмуав Хабіхт.

Раніше Полемика писала про те, як правильно харчуватись під час відключень світла.

Exit mobile version