Тариф на газ
Після червневого підвищення тарифів на електроенергію у багатьох українців постало питання, чи подорожчає газ з приходом осені.

Побутових споживачів заспокоїли – з 1 вересня тарифи на газ не зміняться.

Левова частка українських побутових споживачів (98%) одержують газ від компанії «Нафтогаз України» і його ціна становить 7,96 гривень за кубічний метр. Про це повідомляє Полемика з посиланням на сайт «Газправда».

Побутові споживачі «Нафтогазу» можуть не перейматись, так як вартість блакитного палива залишиться на колишньому рівні, оскільки під час воєнного стану діє мораторій на підвищення вартості газу.

Газопостачальні компанії залишають без змін вартість кубометра «блакитного палива» у рамках своїх річних тарифних пропозицій.

Як і раніше, свої цінники на вересень оприлюднили 12 постачальників. Вартість кубометра газу в залежності від газопостачальної компанії коливатиметься від 7,70 до 9,99 гривень за кубометр.

Втім, переважній більшості українських побутових споживачів (98% або 12 млн. домогосподарств) газ зараз постачає «Нафтогаз України». Його ціна — 7,96 гривень за кубометр — діятиме як мінімум до кінця квітня 2025 року.

По теме:  В Україні зростуть тарифи на опалення та гарячу воду: названі терміни

Тобто, до завершення опалювального сезону природний газ для побутових споживачів залишиться без змін.

Важливо пам’ятати, що, крім оплати за газ, нараховується також плата за його доставку, що являє собою іншу платіжку. Сума за доставку залежить від регіону проживання.

За соціальною нормою, українська сім’я із трьох осіб використовує 9,9 кубометрів газу. Це є актуальним, якщо використовується тільки плита для приготування їжі, без іншого газового обладнання.

Щомісяця плата за газ для такої родини становитиме 78,8 гривень.

Варто зазначити, що тарифи на тепло та газ зафіксували на довоєнному рівні на початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну і вони залишаться такими до закінчення воєнного стану.

Також незмінними залишаться тарифи на водопостачання та відведення, послуги ЖЕКів та вивіз сміття.

Раніше Полемика писала про те, яким категоріям українців потрібно заново подавати заявку для отримання субсидії.