Цілком можливо, що у майбутньому українцям буде переходити у спадок не лише майно, але й борги близьких родичів.

До того ж, громадяни не матимуть права відмовитись від спадку. Такі норми передбачено у новому законопроекті №11220. Про це передає Полемика.

З такою ініціативою виступив народний депутат Олександр Лукашев від фракції «Відновлення України». Він обґрунтував положення законопроекту потребою у захисті кредиторів. Справа в тому, що часто трапляються випадки, коли фінансові установи видають позики під заставу майна. Проте іноді позичальники вмирають, так і не виплативши борг.

Отож парламентарій пропонує зобов’язати спадкоємців розраховуватись за непогашені позики родичів. Крім того, людина, якій у спадок перейшло таке майно, не матиме права відмовитись від нього доти, доки не виплатить весь борг у межах його вартості.

«Однак, враховуючи визначене законодавством право на відмову від прийняття спадщини, з метою уникнення звернення стягнення на майно в рахунок погашення боргу, часто спадкоємці відмовляються від прийняття вже успадкованого майна з порушенням принципів доброчесності та добросовісності у цивільних правовідносинах, для приховування боржником своїх активів від звернення на них стягнення окремими кредиторами за зобов’язаннями боржника, завдаючи тим самим шкоди такому кредитору», — йдеться в законопроекті.

По теме:  Вакцинация вне очереди будет платной - Шмыгаль

Водночас юристи «Безоплатної правової допомоги» зазначають, що в чинному законодавстві вже прописані норми, які ділять між спадкоємцями не лише успадковане майно, але й борги померлих родичів. Зокрема, йдеться про заборгованість по кредитах, аліментах, комунальних послугах, за рішенням суду.

Щоправда кредитори не мають права вимагати від спадкоємця суму, яка перевищує вартість майна, яке громадянин отримав у спадок.

За словами правознавців, прийнявши спадок та боргові зобов’язання, спадкоємець повинен виплачувати борг і відсотки по ньому, якщо мова йде про банківський кредит. Причому платити доведеться не з дня прийняття спадщини, а з дня смерті спадкодавця. За невиконання даних зобов’язань зі спадкоємця можуть бути стягнуті відсотки, що підлягають сплаті.

Однак, на законодавчому рівні існує можливість відмовитись від успадкованого майна. Однак якщо громадянин все ж вирішить погасити заборгованість, то цей процес матиме такий алгоритм дій:

  • отримання свідоцтва про смерть спадкодавця;
  • інформування кредитора про смерть боржника і надання йому копії свідоцтва про смерть;
  • подання в нотаріальну контору заяву про прийняття спадку і вступ у право спадку через 6 місяців після смерті спадкодавця;
  • вирішення з кредитором, як виплачуватиметься борг — єдиним платежем чи оформити графік виплат;
  • оформлення податкової декларації і сплата податку зі спадку (це потрібно зробити впродовж року після отримання спадщини).
По теме:  Сто двадцята перша доба війни: опреативні дані від Генштабу

Варто додати, що юристи радять відмовитись від спадщини, якщо з нею пов’язані боргові зобов’язання, які перевищують її вартість. Для цього потрібно:

  • написати в нотаріальній конторі за місцем відкриття спадку заяву про відмову від спадку;
  • у разі претензій кредитора, проінформувати про свою відмову і порадити звернутися за підтвердженням цього факту в нотаріальну контору.

Раніше Полемика писала про те, яку максимальну суму можна зняти в банкоматі ПриватБанку за один раз.