Дистанційне навчання через коронавірус та війну ставить перед дітьми виклики.

Через проблеми з під’єднанням до уроку, обмежену взаємодію з учителем учень не встигає сприйняти, засвоїти навчальний матеріал і якісно виконати домашнє завдання. Дитина вимушена сама опрацьовувати великий об’єм інформації. Репетитори України зазначають, що така форма роботи здебільшого відбиває цікавість в учнів до навчання: одиниці готові працювати без підтримки вчителя. Не всі батьки мають можливість займатися уроками. При цьому ЗНО та інші форми контролю ніхто не скасовував. 

Причини появи прогалин у знаннях

Перш ніж вирішувати проблему, варто з’ясувати, що її спричинило. Назвемо кілька факторів, чому з’являються прогалини, — це допоможе зорієнтуватися і правильно визначити проблему:

  1. Недостатньо добре пояснення вчителя. Педагог має власний підхід до викладання навчального матеріалу. Однак не всі діти однаково добре його сприймають: комусь відразу зрозуміло, а хтось потребує більше уваги. 
  2. Специфіка дистанційного навчання. Це головна причина, чому діти гірше навчаються. Очне проведення уроку унеможливлює перебої зі зв’язком, вимкнення світла, обмежений час та самостійне опрацювання багатьох тем.
  3. Невпевненість у власних силах. Деякі діти потребують підбадьорювання, особливо якщо однокласники засвоїли тему і рухаються далі. Таким учням складно опанувати себе, і вони розчаровуються, зробивши висновок, що через невдачі не можуть досягти успіхів у навчанні. 
  4. Прогалини у вивченні попередніх тем. У шкільній програмі немає навчального предмету, де наступна тема не залежала б від попередньої і її можна було б вивчати у відриві від іншого матеріалу. Не засвоївши один розділ, учень не зможе опанувати наступний, адже в нього не буде опертя. 
По теме:  OLX рассказал, какую работу предлагают украинцам во время карантина

Через мінімум контакту вчителя з учнем батьки мають уважно простежити за дитиною і виявити, з вивченням яких предметів виникає найбільше труднощів.

Поради, як наздогнати програму

Батьки не в змозі замінити дитині вчителів з усіх предметів. На це немає часу і достатніх знань. 4 рекомендації допоможуть зрозуміти, як допомогти сформувати міцну базу знань і в подальшому здобувати бажану професію:

  1. Не примушувати до навчання. Так можна відбити в дитини бажання і мотивацію здобувати освіту. Особливо якщо вмовляння супроводжуються криками і погрозами. 
  2. Створити комфортний психологічний клімат. Якщо учень знатиме, що в сім’ї з розумінням ставляться до його проблем у школі, ніхто не засуджує і не звинувачує в тому, що сталося, він успішно подолає тимчасові труднощі.
  3. Відстежувати результати. Варто створити власний план навчання. Школяр швидко втрачає мотивацію, а спостереження за своїми успіхами підніме його самооцінку і надасть сил на подальше освоєння складного матеріалу.
  4. Знайти репетитора. Рідним необхідно пам’ятати: школяр навряд чи зможе самостійно підготуватися до уроку без сторонньої підтримки. Якщо контакт з учителем мінімальний, варто знайти помічника. Наприклад, репетитор з англійської мови онлайн допоможе швидко підготуватися до контрольної роботи, як і спеціаліст з інших предметів. 
По теме:  Глава NASA сообщил примерный год высадки на Марс

Приватний педагог надасть школяреві основу знань і пройде навчальні матеріали, з якими в дитини труднощі. Контрольна або самостійна робота, іспит, підготовка до ЗНО — з репетитором можна пройти всі теми, загадати забуте і закласти міцний фундамент знань. Педагог використовує інноваційні методи у викладанні і пропонує дитині практичні завдання.