Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов назвав російську мову "елементом ворожої пропаганди" яка "має зникнути" з території України. Про це він заявив в ефірі одного з українських телеканалів.

Російська мова має зникнути з нашої території взагалі як елемент ворожої пропаганди і промивання мізків для нашого населення…

Коли під час війни, коли ви втратили десятки тисяч людей нашого населення, за весь той геноцид, який був за всі роки панування тут російської мови, і зараз кажуть "ничего страшного, надо чтоб они нас слышали"…

Це дуже небезпечна річ, коли мова йде про державу. Дивіться, англійська мова є обов'язкова, я про це неодноразово казав, а наша рідна мова так само є обов'язкова.

А насаджувати сюди оці російські наративи — це дуже-дуже  небезпечна річ. Нібито що ми маємо з ними порозумітися, ми маємо щось там розуміти, які вони, що вони… Нам від них нічого не треба, хай відчепляться від нас, хай ідуть туди на свої болота, і нехай там квакають своєю російською мовою.  

По теме:  У Москві відреагували на самостійність Української православної церкви

З 2019 року в Україні діє закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Він передбачає використання української мови практично у всіх сферах життя, крім особистого спілкування та релігійних обрядів.

Нагадаємо, що секретар РНБО Данілов не вперше виступає за заборону російської мови. У серпні 2020 року він заявив про те, що варто надати англійській мові статусу "другої" поруч з українською.

По материалам: Подробности