За дев'ять місяців, які пройшли після початку вторгнення в Україну, росія витратила на війну $82 млрд — чверть річного бюджету. Про це пише український Forbes.

Основою для розрахунків стали дані Генштабу ЗСУ про втрати техніки та живої сили російської армії, а також про кількість випущених ракет та інтенсивність артилерійських обстрілів.

Ця оцінка ($82 млрд), зазначає видання, включає  лише безпосередні видатки, які необхідні для підтримки військових дій. Постійні видатки на оборону та втрати економіки рф через війну та санкції не враховувалися.

У 2021 році всі бюджетні доходи росії становили в перерахунку на американські долари 340 мільярдів.

За підрахунками українського Forbes, восени росія витрачала на війну щонайменше $10 млрд на місяць — удвічі більше, ніж на початковому етапі вторгнення.

Витрати різко зросли після мобілізації — до армії призвали більше людей, відтак зросли видатки на грошові виплати учасникам, екіпірування та озброєння для них, а також на компенсації постраждалим та сім'ям загиблих.

Також значна частина видатків на війну — понад $14 млрд, припала на ракетні обстріли. За приблизними оцінками, за 9 місяців з моменту вторгнення по українській території випустили понад чотири тисячі ракет, середня вартість кожної — $3 млн. На артилерійські снаряди витратили майже $5,5 млрд.

По теме:  Україна та росія провели обмін полоненими "101 на 101"

Втрати техніки російської армії, насамперед танків і літаків, оцінили у $20,8 млрд.

Витрати на війну зростають, а надходження до російського бюджету від продажу енергоносіїв скорочуються, зазначає Forbes. У 2023 році російський бюджет може не впоратися з таким навантаженням.

росія витратила на війну чверть річного бюджету - Forbes

Нагадаємо, втрати росії вже перевалили за 86 000 військових вбитими.

По материалам: Подробности