Президент Литви Ґітанас Науседа вважає, що його вступ до КПРС у 1988 році був помилкою молодості. За його словами, після навчання у Вільнюському університеті йому запропонували вступити до Комуністичної партії заради великих можливостей у кар'єрі вченого — і він погодився. Про це повідомляє агентство BNS.

Ґітанас Науседа вважає, що він спокутував факт членства в КПРС.

Обравши шлях вченого-економіста, я спробував своїм подальшим життям, своєю професійною діяльністю та службою литовській державі стерти цю помилку молодості.

Напередодні литовський журналіст Довідас Панцеровас опублікував документи, які свідчать, що Ґітанас Науседа у червні 1988 року став членом КПРС. Цей факт він начебто приховав на виборах 2019 року.

Я не знаю, що насправді відчув Ґітанас Науседа під час мітингів Саюдіса, але документи показують, що коли Саюдіс засновували, він вступив до Комуністичної партії. Його заява про прийом до Комуністичної партії була подана 20 травня 1988 року, а партійний квиток був виданий 27 червня 1988 року.

Президент Литви Науседа назвав членство у КПРС "помилкою молодості"

"Саюдіс" ("Рух") — політична організація в Литві, заснована в 1988 році. Вона очолила процес виходу Литовської РСР зі складу СРСР та здобуття незалежності Литовської Республіки.

По теме:  Инновации в обучении необходимы - Зеленский

​За словами журналіста, опубліковані ним документи були взяті зі спеціального сховища Литви, яке нещодавно оприлюднило низку документів радянської доби.

В офісі литовського президента підтвердили, що Науседа був членом Комуністичної партії. Однак вказувати це у передвиборчій анкеті було необов'язково, оскільки членство було ще до того, як Литва стала незалежною країною.

В анкеті кандидата в президенти питання про належність до тієї чи іншої партії або політичної організації знаходиться в тій частині, яку заповнювати необов'язково.

Ґітанас Науседа став президентом Литви влітку 2019 року. У другому турі виборів він переміг Інгріду Шимоніте, набравши 65,86% голосів.

По материалам: Подробности