Якби важко не було, проте іноді варто відкинути емоції та подивитись правді в очі. Не всі росіяни підтримують війну проти України.

Є й такі, що з перших днів війни підтримують українських біженців у Європі, ініціюють збори благодійної допомоги для цивільного населення України, а деякі вихідці з Росії навіть допомагають ЗСУ. І мова зараз не про російських зірок чи про опозиційних політиків, а про звичайних, як то кажуть, пересічних росіян. 

Проте, суспільна думка щодо цього питання наразі досить суперечна. У багатьох українців виникає справедливе запитання, чи вірно думати, що всі росіяни, як це стверджує зараз російська пропаганда, підтримують війну, розв’язану владою Росії? 

Якщо «ні», то що мотивує людей з паспортом держави-агресора допомагати Україні?

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад 14,5 млн громадян вимушені були покинути свої домівки, щонайменше 11,7 млн українців вирушили до країн Євросоюзу. Таку інформацію оприлюднив Дмитро Лубінець — уповноважений  Верховної Ради з прав людини у своєму профілі на Facebook.

Водночас слід пам’ятати, що сотні тисяч українців, перебуваючи на тимчасово окупованих територіях, були депортовані до Росії. Деяким з них вдалось за допомогою російських волонтерів перебратися до країн Балтії.

З початком повномасштабного вторгнення більшість країн світу виказали свою солідарність з Україною та направили ту чи іншу допомогу. Кожен, хто не зміг пройти осторонь, співчували та підтримували українців: фінансово, психологічно, фізично тощо. Серед таких людей були й росіяни. 

Один з них Георгій Нурманов, який через опозиційні погляди був змушений виїхати з Росії  і вже понад 10 років живе у Варшаві. З 26 лютого 2022 року Георгій був організатором та координатором групи волонтерів на польсько-українському кордоні «Russians for Ukraine».

Команда «Russians for Ukraine» складалась з перекладачів, юристів, соціальних працівників, психологів, водіїв та вантажників. Вони збирали та відправляли гуманітарну допомогу, організовували всю її логістику, евакуйовували людей з України, допомагали їм знайти притулок у безпечних країнах та, при необхідності, оплачували квитки.  Зараз волонтери постійно працюють на прикордонному пропускному пункті «Медика-Шегині» у двох пунктах прийому біженців і на залізничному вокзалі міста Перемишль.

Не менш потужна підтримка українців російською діаспорою в Чехії. Від початку війни в Празі проходили масові антивоєнні мітинги та демонстрації, одна з яких відбувалася під гаслом «Росіяни проти Путіна», в заході взяли участь щонайменше п’ять тисяч людей. Саме тоді активісти вирішили розпочати допомагати біженцям з України, а згодом усвідомили необхідність систематизувати свою роботу та збирати пожертви на власні проекти. Так виникла ідея Празького антивоєнного комітету.

По теме:  У Порошенко прокомментировали обыски: Это все спектакль перед выборами

Комітет акцентує свою увагу на роботі з підлітками та має власний проект «Школа культурної молоді» українською мовою, в рамках якого проводяться курси англійської мови, майстер-класи з малювання, ігри в шахи, навчання гри на гітарі, театральні постановки та кіноклуб. 

Один з ініціаторів створення Празького антивоєнного комітету та директор школи культурної молоді Антон Літвін в одному з інтерв’ю звертав увагу на важливість подібного проекту для українських підлітків, які опинилися в чужій країні без звичного кола спілкування та знання мови, наголошуючи, що такі заходи допоможуть їм успішно адаптуватися та інтегруватися в новому суспільстві.

Також підтримку від росіян можна отримати й на Кіпрі. «Free Russia. Cyprus» є спільнотою адекватних росіян, як вони пишуть про себе на вебсайті. Волонтери цієї організації не тільки активно висловлюють антивоєнну позицію, підписують петиції проти путінського режиму, виходять на мітинги, але й підтримують українців матеріально та інформаційно. Разом з тим «Free Russia. Cyprus» допомагають виїхати до кордона з Європою біженцям, що були вимушені евакуюватись в Росію. Відповідно до звітів опублікованих на сторінці організації, з 10 квітня 2022 року за кошти спільноти придбано понад 19 000 білетів.

Емігранти з Росії та інших країн об’єдналися для допомоги біженцям і в Чорногорії, завдяки чому був створений благодійний фонд «Pristanište». Працівники та волонтери фонду займаються двома основними напрямками: надання допомоги жителям України, які змушені залишати свою країну через вторгнення Росії, а також жителям Росії та Білорусі, які залишають ці країни через свою антивоєнну позицію. Фонд надає біженцям тимчасове житло, забезпечує SIM-картами та мінімальним набором продуктів, надає психологічну підтримку, консультує з питань легалізації та отримання ВНП, а також допомагає з пошуком постійного житла, школи, дитячого садочку та працевлаштуванням. 

Консолідація російських діаспор відбулася і завдяки глобальній гуманітарній ініціативі письменника Бориса Акуніна, актора Міхаїла Баришнікова та економіста Сергія Гурієва, які заснували «Настоящую Россию», а очолив її Олег Радзінський. Головним завданням своєї ініціативи, на теперішній час, вони вважають допомогу українцям, які постраждали від путінської агресії. «У нас немає можливості зупинити цей жах. Але ми не можемо, не хочемо, не маємо права не діяти. Найменше, що ми можемо зробити, — допомогти людям, які біжать від російської… ні, від путінської армії. Давайте всім російським світом допомагати українським біженцям», — йдеться у декларації «Настоящей России».

По теме:  Спад заражения коронавирусом: ученые дали объяснение

Першим кроком організації стала підтримка зусиль британського Комітету з надзвичайних ситуацій (Disasters Emergency Committee) у наданні допомоги українцям, які біжать із зони бойових дій. Протягом перших трьох місяців було зібрано понад 1 000 000 фунтів стерлінгів, 100% цих коштів було переведено на рахунки благодійних організацій DEC та їх партнерів в Україні. 

Наразі «Настоящая Россия» продовжує збирати пожертви для допомоги українцям, які постраждали через війну, а також інформаційно підтримувати благодійні ініціативи російськомовної діаспори, яка виступає проти військової агресії. 

Останні декілька грантів для проектів, що були спрямовані на допомогу українцям, організація надала в березні 2023 року і відзвітувала про це на своєму офіційному сайті. Перший грант надійшов українському благодійному фонду «ЯМаріуполь», який надає допомогу тим, хто пережив знищення Маріуполя путінськими військами. «Настоящая Россия» направила 22 300 євро для реабілітації, протезування, лікування, додаткової діагностики дітей, які постраждали від війни. Другий грант отримала некомерційна організація «Рубікус», яка допомагає українським біженцям безпечно переїхати до Європи, «Настоящая Россия» направила 20 000 євро. Серед тих, що тікають від війни в основному сім’ї з маленькими дітьми, люди похилого віку, люди з обмеженими можливостями та важкими захворюваннями. Гроші пішли на те, щоб вивезти їх із зон бойових дій та з окупованих територій. Частина коштів спрямована на покриття медичних витрат та витрат на медичний транспорт.

Є і такі російські організації, які окрім допомоги цивільному населенню підтримують українську армію. Наприклад, добровільне об’єднання громадян Росії «SLOVO», які живуть у Словенії, активно збирають пожертви на медикаменти, продукти харчування, засоби гігієни та повербанки для Збройних Сил України.

А антивоєнна організація російських громад у США «Russian America for Democracy in Russia» створила свій благодійний проект допомоги військовим під назвою «Freedom Birds for Ukraine». Вже близько 85 000 доларів було витрачено на купівлю дронів, рацій та тепловізійних камер для Збройних Сил України. Водночас в рамках проекту придбані повербанки, телефони, зарядні станції для виконання українськими військовими бойових задач, а також  гуманітарна допомога цивільному населенню на суму більш ніж 12 000 доларів.

Варто розуміти, ті росіяни, що в цій війні встали на бік України, для своєї країни стали зрадниками та ворогами і можливо вже ніколи не зможуть повернутися до дому. Тому, дуже важливо розуміти, що саме заставляє деяких росіян бути проти війни. Не дивлячись на те, що більшість росіян не готові обговорювати свою політичну позицію публічно, іноді нам вдається взяти коментар у тих, хто готовий відкрито називати війну війною: 

По теме:  "Шануємо, згадуємо і пам'ятаємо кожного і кожну": Зеленський нагородив українських захисників

«Особисто у мене ніколи не було проблем морального вибору. Якщо ти вважаєш себе людиною, і маєш хоча б віддалене уявлення про людські цінності, ти ніколи не будеш на стороні війни» — розповів нам редактор російського інформаційного анти-фейк порталу «Маяк Правди», член організації «Бізнес поза політикою», Сергій Борцов. Сергій вже давно не був у Росії, бо за його словами щось створювати чи розвивати в цій країні було важко й до війни. Зараз він бачить, що країна дуже сильно змінилася в гіршу сторону і з цим треба щось робити, інакше війна затягнеться на роки або навіть на десятиріччя. 

«Скажу відверто, багато росіян все ж підтримують політику Путіна, що в цілому дає змогу владі затягувати війну. Тому, на мою думку, таких проектів як «Маяк Правди» повинно бути більше. Так званий «інформаційний фронт», на мою думку, дуже важливий. Треба працювати з тими людьми, що залишилися в Росії, бо це мільйони людей і вони нікуди не дінуться. Якщо не буде якісної контр-пропаганди, рейтинг Путіна буде тільки зростати.» — додає Сергій. 

Ми бачимо, що ті росіяни, що змогли залишити свою країну більш відкрито засуджують війну та роблять свій вклад у те, щоб вона закінчилася якомога швидше. Насправді рівень підтримки війни значно нижчий і в самій Росії, просто необхідно пам’ятати, що в умовах війни стандартні методи оцінки думки населення не працюють. Та й треба розуміти, що будь-який публічний прояв антивоєнних поглядів в Росії завжди закінчується тяжкими наслідками. 

З нашого ж боку варто усвідомити, що в цьому світі існують росіяни, які дійсно не підтримують війну та намагаються допомагати Україні. Навіть в лавах ЗСУ служать громадяни країни-агресора, які вирішили ризикнути своїм життям заради майбутнього нашої держави. Наслідки Другої світової війни продемонстрували, що поняття колективної відповідальності нації помилкове. Тому ігнорувати сам факт того, що існують й інші росіяни, які дійсно виступають проти війни, не можна.