«>

В Україні минулого року запровадили електронні рецепти для купівлі препаратів в аптеках. Жителям країни дали відповідь на п'ять найпоширеніших питань, пов'язаних з е-рецептами. Про це повідомляється на сайті Кабінету міністрів України.

З початку дії послуги, виписано понад 62 млн рецептів, з яких понад 1,26 млн — за власні кошти пацієнта.

Чи може лікар виписати електронний рецепт дистанційно?

Так, це можливо, коли у людини хронічні чи рецидивуючі захворювання. Лікар може виписати рецепт без візиту пацієнта. Але може і відмовити, якщо хоче оглянути пацієнта особисто.

Що робити, якщо виникли технічні проблеми під час виписування електронного рецепта?

Якщо фармацевт помітив помилку — він має право скасувати рецепт. В такому разі вам потрібно звернутись до лікаря. Це можна зробити дистанційно. Якщо помилка системи — лікар повідомить спеціалістам. Якщо помилка лікаря — отримаєте новий е-рецепт.

Чи може фармацевт бачити в рецепті діагноз та іншу медичну інформацію про моє здоровʼя?

В е-рецепті немає діагнозу та скарг пацієнта. Лише контактну інформацію, термін дії рецепту, інформацію про лікарський засіб та його приймання.

По теме:  Снег и морозы: какой будет погода на Крещение 19 января

Що робити, якщо ви не отримали смс із кодом рецепта?

Така ситуація можлива з двох причин. Перша: ви неправильно вказали мобільний номер (чи його втратили). Тоді вам потрібно внести зміни в електронній системі охорони здоров'я.

Друга: ви обрали підтвердження особистості через документи. У такому випадку лікар має надрукувати вам інформаційну памʼятку до рецепта, яка містить номер рецепта та код його погашення.

Що робити, якщо ви випадково видалили смс із кодом рецепта?

В такому разі необхідно звернутися до лікаря, для формування нового коду. Це можна зробити зателефонувавши або написавши у месенджер.

По материалам: Подробности