«>

В Україні з 1 жовтня 2023 року підвищать виплати деяким категоріям пенсіонерів. Також у жовтні набирає чинності указ, який зобов'язує всіх жінок-медиків стати на військовий облік.

Хто з жінок має стати на військовий облік

З 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати жінки, які закінчили заклади професійної чи вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність. Вони підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

За своїм бажанням на облік можуть стати жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку Міноборони.

Заходи щодо військового обліку жінок планується здійснити протягом трьох років. Жодних обмежень на переміщення жінок не вводиться. У Генштабі ЗСУ запевнили, що також не буде примусового залучення жінок до проходження військової служби під час мобілізації. Усі військовозобов'язані жінки проходять службу виключно у добровільному порядку.

Пенсії

У жовтні підвищення пенсій не заплановано. Розмір виплат для більшості українців не зміниться, крім кількох категорій.

Так, розмір пенсії зміниться у пенсіонерів, які досягли певного віку. Йдеться про тих пенсіонерів, яким у жовтні виповниться 70, 75 чи 80 років. Їм буде нараховано доплати у сумі від 300 до 570 гривень щомісяця.

По теме:  Ціна нафти опустилася нижче $90 вперше з початку лютого

Нові штрафи для ФОП

Державна податкова служба заявляє, що з 1 жовтня суттєво зменшать штрафи для фізичних осіб-підприємців за продаж товарів і послуг без використання РРО.

Ця норма не стосується тих зареєстрованих платників податку на додану вартість, які займаються продажем підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів, коштовного та напівкоштовного каміння. 

Для водіїв

З 1 жовтня набирає чинності обов'язок, передбачений правилами дорожнього руху. Необхідно обов'язково вмикати ближнє світло фар. У разі недотримання цієї норми водієві загрожує штраф у розмірі від 425 до 510 грн.

Як зміняться комунальні тарифи у жовтні 2023 року

Зміни тарифів на водопостачання, газ та електроенергію у жовтні не очікуються. Уряд вважає, що у місцевих бюджетах достатньо коштів, щоб підтримувати власні комунальні підприємства та не підвищувати тарифи.

Нагадаємо, у жовтні також традиційно відбудеться перехід на зимовий час. 

По материалам: Подробности