«>

Президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза після скандалу з відставкою прем'єр-міністра Антоніу Кошти, який підозрюється в корупції, оголосив про розпуск парламенту. Дострокові вибори призначені на 10 березня, повідомляє газета Diario de Noticias.

Я виступаю за розпуск Зборів республіки та призначення виборів на 10 березня 2024 року.

Президент Португалії оголосив про дострокові вибори за підсумками засідання державної ради. Марселу Ребелу де Соуза заявив, що ухвалив відповідне рішення "з безлічі причин". Зокрема, він пояснив, що хоче внести "велику ясність" і задати "енергійний напрямок" уряду, "повернувши слово народу без драматизації і без пухлин" за допомогою виборів.

Рішення президента відбулося після того, як 7 листопада Антоніу Кошта, який обійняв посаду прем'єра у 2015 році, повідомив, що подав у відставку на тлі корупційного скандалу. Кошта запевняв, що не робив жодних протиправних дій і готовий співпрацювати зі слідством. 

Поліція Португалії провела понад 40 обшуків, зокрема в офіційній резиденції глави кабміну та у двох міністерствах. Було зроблено кілька арештів. У рамках справи також було затримано главу адміністрації прем'єр-міністра Вітора Ешкаріа.

По теме:  "Армія. Мова. Віра". Что будет с ними при президенте Зеленском

Справа пов'язана, серед іншого, з концесіями з видобутку літію на півночі Португалії, а також з проектом з виробництва "зеленої" водневої енергії.

Нагадаємо, у жовтні "Міс Португалія" стала трансгендерна жінка.

По материалам: Подробности