«>

Опозиційні об'єднання "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Ліві", які пройшли до Сейму Польщі, підписали коаліційну угоду та заявили про намір сформувати новий уряд країни. Очолити його має колишній польський прем'єр-міністр, ексголова Євроради Дональд Туск, повідомляє Gazeta Wyborcza.

Коментуючи підписання коаліційної угоди Туск заявив:

Ми домовились усі чотири роки працювати над благополуччям. Ми беремо на себе відповідальність за долю країни. Так, нам зараз необхідно буде домогтися узгодження нашої пропозиції щодо складу уряду з президентом Анджеєм Дудою, але ми готові до цього і чекатимемо, скільки буде потрібно. Спроби створити уряд із членів партії "Право і справедливість" та її союзників ми блокуватимемо.

Персональний склад майбутнього кабінету міністрів польська опозиція поки що не розкриває.

Польська опозиція домовилась сформувати уряд на чолі з Дональдом Туском

Президент Польщі Анджей Дуда вирішив надати своїм союзникам з консервативної партії "Право і справедливість" Ярослава Качинського право сформувати уряд, незважаючи на недостатню кількість мандатів у Сеймі за підсумками жовтневих виборів.

В якості прем'єра партія Качинського бачить чинного главу уряду Матеуша Моравецького. Водночас представники опозиції переконані, що необхідної для затвердження кількості голосів Моравецький не зможе зібрати.

По теме:  Напад ХАМАС на Ізраїль: кількість загиблих зросла до 100

На парламентських виборах, які відбулися 15 жовтня, правляча в Польщі партія "Право і справедливість" перемогла, набравши 35,38% голосів. При цьому вона втратила більшість у парламенті — такий результат не дозволить отримати більшість місць та ускладнить самостійне формування уряду.

Друге місце посіла опозиційна "Громадянська платформа" на чолі з екс-прем'єром Дональдом Туском, яка набрала 30,7%, третє — правоцентристська партія "Третій шлях" (14,4%), четверте — "Нові ліві" (8,61%).

Польська опозиція домовилась сформувати уряд на чолі з Дональдом Туском

По материалам: Подробности