«>

Вагітність та народження дитини – надзвичайно важливі та неперевершені моменти в житті кожної жінки. Однак вони також приносять із собою потребу у фінансовій підтримці для майбутніх матусь. Декретні виплати в Україні грають суттєву роль у цьому контексті, надаючи додаткову фінансову стабільність.

У 2023 році виплати майбутні матусі отримуватимуть від Пенсійного фонду України (раніше їх виплачував Фонд соціального страхування). Отримати виплати можуть як жінки, що працюють, так і безробітні.

Відповідно, жінка, яка працевлаштована, отримає допомогу у розмірі 100% середньої заробітної плати за рахунок коштів Пенсійного фонду України за весь період декретної відпустки.

В Україні жінки, що працюють, під час виходу у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами отримують відповідну допомогу. Підставою для її призначення є листок непрацездатності (е-лікарняний), сформований на підставі медичного висновку та відкритий медзакладом, у якому жінка перебуває на обліку.

Е-лікарняний зазвичай видається з 30 тижнів вагітності. Винятком є жінки-чорнобильці, які можуть піти в декретну відпустку з 27 тижнів вагітності.

По теме:  Обов'язкову евакуацію можуть запровадити ще у кількох регіонах

Оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами у 2023 році може тривати:

  • 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після), а в разі ускладнень під час пологів або народження двох чи більше дітей додатково надається 14 календарних днів відпустки;
  • 180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) для жінок, віднесених до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Саме ця кількість днів оплачується вагітній жінці, яка йде у декретну відпустку. Враховуються також святкові та неробочі дні, щорічна відпустка тощо.

Право на державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами мають всі жінки (зокрема й неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування:

  • жінки з-поміж військовослужбовиць Збройних сил, СБУ, Служби зовнішньої розвідки;
  • жінки, звільнені у зв’язку з ліквідацією підприємства;
  • жінки, зареєстровані в державній службі зайнятості як безробітні;
  • жінки, що не працюють;
  • аспірантки, докторантки, клінічні ординаторки, студентки вищих навчальних закладів І-ІV рівня акредитації та професійно-технічних закладів;
  • жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, що не сплачували страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
  • Для жінок, що не працюють, розмір декретних виплат також встановлено на рівні 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць.
По теме:  Морозы до -24 и 40 см снега: в Украину надвигается опасный циклон

Раніше ми писали про те, що у 2023 році Верховна Рада України затвердила закон, який передбачає додаткові виплати до пенсій для певних категорій громадян. Відповідно до прийнятого ще у травні законопроєкту №8032, щомісячні додаткові виплати у розмірі 4 200 гривень з подальшою індексацією можуть отримувати деякі категорії осіб.

По материалам: Подробности