Чехія не збирається повертати військовозобов'язаних українців, які перебувають на території країни, назад в Україну для служби в ЗСУ.

З такою заявою виступив глава міністерства закордонних справ Чехії Ян Ліпавський. Про це повідомляє Полемика з посиланням на ČT24.

Ліпавський зазначив, що механізмів, які б дозволили повернути військовозобов’язаних в Україну, Чеська Республіка не має і додав, що подібні механізми не відповідали б міжнародному праву.

Як повідомляється, у Чехії наразі перебуває близько 200 тисяч українських чоловіків з різними видами віз. Щоб термін візи був продовжений, українцям, які перебувають за кордоном слід мати дійсний український паспорт.

Для отримання нового паспорту необхідно подати заяву у відділенні міграційної служби в Празі, але для отримання документа представники служби можуть вимагати дійсний військовий квиток. Це може поставити під загрозу українців, які переховуються за кордоном від мобілізації.

Варто нагадати, що у грудні міністр оборони України Рустем Умєров повідомив, що Міноборони нібито плану мобілізувати українців за кордоном. Йшлося про чоловіків віком 25-60 років.

Також зазначалося, що йдеться про запрошення, а всіх, хто не виконає цю вимогу, нібито чекають санкції, які «поки що обговорюються».

По теме:  Нове загострення: Вірменія проситиме допомоги у путіна через обстріли на кордоні з Азербайджаном

Раніше повідомлялось, у НАТО закликають цивільне населення Заходу готуватися до війни з РФ.