Завдяки посередництву Хорватії Україна отримає 100 танків М-84АВ від Кувейту.

Танки найближчим часом надійдуть до цехів хорватського збройового концерну Đuro Đaković, де пройдуть капітальний ремонт, після чого їх буде відправлено в Україну.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на хорватський портал tvfront.

Зазначається, що варіант такої передачі розглядався вже доволі давно, а процес зрушив з місця після того, як у середині грудня 2023 року помер 86-річний емір Кувейту шейх Наваф аль-Ахмед аль-Джабер ас-Сабах.

Хорватські ЗМІ пишуть, що кувейтській армії ці танки не потрібні, оскільки США передали їм 218 танків M1A2 Abrams американського виробництва. Однак рішення про передачу танків М-84АВ Україні стало можливим лише зараз за причини відсутності бажання попереднього правителя втручатися в український конфлікт.

М-84АВ – це югославська ліцензійна версія радянського танку Т-72М. Кувейт замовив 200 танків у 1989 році в Югославії, але до початку серії конфліктів, які призвели до розпаду Югославії на окремі країни, отримав 149 машин. Під час «Бурі у пустелі» ці танки взагалі не використовувались, оскільки американські військові могли сплутати їх з іракськими Т-72.

По теме:  Второй этап смягчения карантина: что разрешат с 22 мая

У виданні також не виключають можливості передачі Україні усіх інших М-84. У Хорватії їх можуть замінити швейцарськими танками Pz. 87 (швейцарська версія танку Leopard 2).

Нагадаємо, Шольц закликав країни ЄС збільшити допомогу Україні, щоб мир настав швидше.