Сьогодні, 12 березня, румунський президент Клаус Йоганніс офіційно оголосив про наміри балотуватися на пост генсека НАТО.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на RFI.

«Я вирішив узяти участь у конкурсі на посаду генерального секретаря НАТО», — заявив румунський лідер.

Як зазначив Йоганніс, минуло вже 20 років відтоді, як Румунія приєдналася до Альянсу, який впродовж 75 років захищає демократію і свободу, а також створила велику мережу партнерів.

Політик наголосив, що головними цінностями НАТО є верховенство закону, а повага до основних прав і свобод — це компас, який направляв усіх до консолідації демократії.

«Парасолька НАТО запропонувала нам найсильніші гарантії безпеки в історії», — висловився румунський президент.

Що Йоганніс сказав про війну в Україні

Лідер Румунії зазначив, що військовий конфлікт у Європі став реальністю, яка ще кілька років тому здавалася малоймовірною. При цьому він назвав Росію довгостроковою загрозою для європейського континенту.

Крім того, політик додав, що кордони Альянсу набувають першорядного значення, і зміцнення східного флангу залишиться довгостроковим пріоритетом.

Румунський президент стверджує, що Румунія довела, що вона є оплотом стабільності та безпеки в регіоні. Країна запропонувала національний пакт з усіма сторонами про виділення 2% ВВП на оборону, і тепер Бухарест досяг 2,5% ВВП.

По теме:  У Сербії на парламентських виборах перемагає коаліція президента Вучича - соцопитування

Хто ще є кандидатом на посаду генсека НАТО

Нещодавно видання Politico повідомило про те, що президент США Джо Байден підтримує призначення прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду генсека НАТО після того, як у жовтні 2024 року закінчиться термін повноважень Єнса Столтенберга.

Водночас видання Sky News писало, що Британія також підтримує кандидатуру Рютте.

Раніше Полемика писала про те, що сказав Байден у своєму зверненні до Конгресу і як відреагували на промову Трамп і республіканці.