Український глава Володимир Зеленський своїм указом звільнив Олексія Данилова з посади секретаря РНБО і призначив Олександра Литвиненка на цю посаду.

Про це пише Полемика з посиланням на указ президента №188/2024.

Цікаво, що сам Литвиненко повідомив, що новину про своє призначення дізнався лише сьогодні. Він додав, що наразі не дає жодних коментарів та інтерв’ю з цього приводу.

Що відомо про Литвиненко

У 1994 році закінчив Інститут криптографії, зв’язку і інформатики Академії ФСК РФ за спеціальністю «прикладна математика»; у 2009 році — Київський національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «правознавство»; у 2013 році – Королівський коледж оборонних наук (RCDS), Великобританія.

З 1998 по 2005 рік він обіймав різні посади Національного інституту стратегічних досліджень, згодом почав працювати у структурах Ради національної безпеки й оборони та СБУ.

У 2010–2014 роках обіймав посаду радника директора Національного інституту стратегічних досліджень, а у 2014–2019 роках — був заступником секретаря РНБО.

З 2021 року очолював Службу зовнішньої розвідки. Тепер цю посаду обіймає Олег Іващенко, який раніше був першим заступником начальника Головного управління розвідки – помічником Головнокомандувача ЗСУ.

По теме:  Буданов прокоментував звільнення Залужного

Литвиненко нагороджений Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, який він отримав у 2020 році «за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм».

Раніше Полемика писала про можливі скорочення в Кабміні.