В Офісі президента (ОП) планують провести чергову реформу уряду та ліквідувати деякі міністерства, об’єднавши з іншими.

Президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Денис Шмигаль наразі визначають долю п’яти відомств.

Про це пише Полемика з посиланням на «Телеграф». Серед міністерств, які очікують на зміни — Мінагро, Мінреінтеграції окупованих територій, Мінкультури та інформполітики, Мінспорту, та Мінветеранів.

Як пояснює співрозмовник у фракції «Слуга народу» (СН), необхідність перших двох міністерств під великим питанням. До прикладу, Мінреінтеграції, яке очолює Ірина Верещук, має займатися розвитком деокупованих територій. Проте наразі вони більше долучені до питань евакуації жителів прифронтових територій та допомоги ВПО.

Як пояснює джерело, для цього немає потреби в окремому відомстві, так як це є частина політики, що є в інших міністерствах, як от Мінсоцполітики.

За інформацією видання, розглядався варіант розформування міністерства, а Верещук планувалось перевести на посольську посаду за кордоном. Втім, пресслужба Мінреінтеграції повідомила, що інформація про ліквідацію відомства до них не надходила.

Очільник Мінагро Микола Сольський також не підтвердив ліквідацію свого відомства. Попередньо міністерство можуть знову приєднати до Мінекономіки, як це відбулось у 2019 році. Сольський звертає увагу, що кожна країна ЄС має Мінагро та продовольства.

По теме:  У Верховній Раді розповіли, які зауваження передали Кабміну щодо законопроекту про мобілізацію

Найбільше питань виникає щодо майбутнього Міністерства молоді та спорту. Його вже не вперше хочуть приєднати до Мінкультури та інформполітики. До того ж вже більше ста днів відомство немає призначеного міністра, тимчасово його очолює Матвій Бідний. У самому ж міністерстві стверджують, що не ознайомлені з планами урядової реформи від ОП.

Непростою ситуація є також навколо Мінкультури та інформполітики. Там вже 9 місяців не можуть знайти очільника. Наразі відомством керує Ростислав Карандєєв, але з приставкою в.о. 

Зазначається, що співбесіду у президента на посаду очільника Мінкультури та інформполітики проходило більше 10 кандидатів, проте ніхто так і не підійшов.

Відсутність міністра інформполітики на третьому році гібридної війни наче відображає кризу в підходах держави до цієї чутливої теми. Співрозмовники в Офісі президента зізнаються, що наразі немає однієї людини чи органу, який би б відповідав за всю інформаційну політику держави.

Краща доля може скластися у Олександра Порхуна, який з початку лютого очолює Мінветеранів. Співрозмовники натякають, що Порхун невдовзі має шанси позбавитись від приставки в.о.

По теме:  Бронь працівників від мобілізації: Мінекономіки спростить подачу заявок

Раніше Полемика писала про те, чи перекине Франція свої війська в Україну і де їх можуть розмістити.