Якщо одна з країн Альянсу ухвалить рішення щодо допомогти Києву сухопутними військами, то це вважатиметься, що вона діятиме в односторонньому порядку.

Відповідно, військовий блок не матиме до цього ніякого відношення.

В Бундестазі переконані, що у випадку, якщо іноземні війська увійдуть на територію України, то це не зробить усі країни НАТО сторонами конфлікту. Про це пише Полемика з посиланням на DPA.

Такою думкою поділилась дослідницька служба нижньої палати. У своїй доповіді, яку ще не було опубліковано, проте вона потрапила до рук журналістів, представники Бундестагу написали наступне: «Якщо держава-член НАТО діє в односторонньому порядку — тобто не в межах раніше ухваленої операції НАТО і поза структурами військового командування НАТО, — ні НАТО загалом, ні інші держави-партнери НАТО не стають сторонами конфлікту».

Водночас у доповіді зазначено, що введення сухопутних військ на іншу територію, в тому числі в Україну, допускається міжнародним правом.

У матеріалі DPA наводяться слова місцевої депутатки Беатрікс фон Шторх, яка запитала, як вплине введення військ НАТО на так звану «справу Альянсу», під час якої інші члени блоку мають підтримувати одне одного.

«Якщо війська держави-члена НАТО візьмуть участь у колективній самообороні (ст. 51 Статуту ООН) на користь України в наявному конфлікті (між Росією та Україною) і будуть атаковані іншою стороною конфлікту (Росією) під час бойових дій у зоні конфлікту, це не буде випадком ст. 5 Договору НАТО», — заявили експерти Бундестагу.

По теме:  В МЗС жорстко відреагували на ідею обміняти захоплені Росією землі на вступ до НАТО

Зокрема, стаття 5 Договору НАТО діє тільки по відношенню до країн НАТО і тих військ, які зазнали нападу на їхню територію. Проте, якщо брати до уваги військове втручання французьких сухопутних військ на користь Києва, то це рішення було б засноване на колективному праві на самооборону. Цей пункт прописаний у 51 статті Статуту ООН. Відповідно, рішення про введення військ є допустимим у міжнародному праві.

Раніше Полемика писала про те, за яких умов Франція відправить свої війська в Україну.