Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг звернувся до країн-союзників, які постачають зброю Україні, із закликом скасувати заборону на її використання для ураження військових цілей на території Російської Федерації.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на The Economist.

В інтерв’ю виданню генсек наголосив на необхідності скасування цієї заборони, адже інакше ЗСУ не зможуть ефективно захистити територію України, особливо прикордонні райони, які постійно знаходяться під атакою росіян.

Столтенберг зазначив, що з початком нового наступу росіян на Харківщину, союзники повинні переглянути обмеження щодо використання їхньою зброї для ударів по РФ.

«Настав час для союзників розглянути питання про те, чи варто їм скасувати деякі обмеження, які вони наклали на використання зброї, яку вони надали Україні. Особливо зараз, коли значна частина бойових дій відбувається в Харкові, недалеко від кордону, відмова Україні в можливості використовувати цю зброю проти законних військових цілей на російській території, дуже ускладнює для неї захист», — сказав він.

Очільник НАТО також зазначив, що російські окупаційні війська продовжать тиснути на ЗСУ і завойовувати деякі незначні позиції, заплативши «дуже високу ціну за ці незначні здобутки».

Столтенберг заявив, що він усвідомлює асиметричну перевагу, яку отримує країна-агресорка від того, що є притулком від американської зброї далекого радіусу дії. Це дозволяє Росії концентрувати сили і дає впевненість, що Україна не зможе завдати потрібного удару, доки вона не застосує далекобійну зброю.

По теме:  Прогноз погоды на 9 октября: на страну опустятся туманы

За словами політика, росіяни також можуть у відносній безпеці запускати зі своєї території зброю, на кшталт безпілотників «Ланцет».

«Ми повинні пам’ятати, що це таке. Це агресивна війна Росії проти України. Україна має право захищатися. І це включає в себе нанесення ударів по цілях на російській території», — наголосив генсек НАТО.

Раніше Полемика писала про те, як загибель Раїсі вплине на політику Ірану і чи можлива зміна у стосунках з РФ.