Байден, Стармер
Президент США Джо Байден проігнорував погрози зброєю з боку Володимира Путіна під час зустрічі з прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером.

Водночас дозвіл щодо ударів ракетами західного виробництва по РФ так і не був озвучений.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на видання The Guardian. Американський президент заявив, що не погоджується з твердження, що в разі використання Україною ракет західного виробництва Storm Shadow для вогневого ураження цілей у Росії, це означатиме вступ НАТО в збройний конфлікт з Москвою.

На зовнішньополітичному саміті Байден сказав: «Я не дуже думаю про Володимира Путіна». А у виданні Reuters процитували лідера США. Він заявив, що президент Росії не отримає перемоги у війні проти України.

Керівники зовнішньої політики Байдена і Стармера провели зустріч у Блакитній кімнаті в Білому домі. На початку зустрічі Джеймс Меттьюз із Sky News різко спитав Байдена: «Що ви скажете на погрозу війни Володимира Путіна?».

Байден вилаяв його. «Ти мовчи, я буду говорити, добре?» – поставив на місце журналіста президент перед початком свого підготовленого виступу.

По теме:  Гайдай відреагував на свою можливу відставку та призначення послом

Варто зазначити, що Стармер прилетів з Лондона в четвер в рамках робочої зустрічі на тлі ескалації напруженості з Кремлем після того, як Великобританія дала зрозуміти, що США дасть згоду на використання Україною ракет Storm Shadow для атаки військових цілей на території РФ.

Після саміту Стармер сказав, що зустріч не стосувалася конкретного рішення щодо Storm Shadow.

«Що ж, у нас була довга та продуктивна дискусія щодо низки проблем, включаючи Україну, як і слід було очікувати, Близький Схід та Індо-Тихоокеанський регіон, обговорюючи стратегічні тактичні рішення», — сказав він.

Однак за словами Байдена, ця тема обговорювалася лідерами та їхніми командами. У відповідь на гучне запитання про те, як скоро він готовий дозволити Україні запустити ракети глибше Росії, Байден коротко відповів, що вони збираються обговорити це питання.

Окрім того, The Guardian, посилаючись на джерела в британському уряді, припускають, що рішення дозволити Україні використовувати крилаті ракети Storm Shadow для ударів по цілях на території Росії вже ухвалене. Найімовірніше, воно не буде публічно оголошене.

По теме:  Путин: Американские ракеты в Румынии и Польше могут угрожать России

Раніше Полемика писала про те, що в Німеччині розроблять свій «мирний план» для України.