Нинішні гоніння на УПЦ митрополит Лука порівняв із гоніннями Хрущова на Церкву.

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука прокоментував ситуацію навколо Києво-Печерської Лаври, зазначивши, що рівень гонінь на Церкву в сталінсько-хрущовські часи був незначним у порівнянні з тим, що відбувається в Україні сьогодні. 

Він також згадав Куренівську трагедію, у якій загинуло понад 2 тисячі людей.

Куренівська трагедія сталася 13 березня 1961 року, коли в Києві прорвало дамбу, селевий потік заповнив цілий квартал. Того дня загинуло понад 2 тисячі людей. За три дні до Куренівського потопу Києво-Печерська лавра була закрита майже на 30 років.

«Можна припустити, що і Куренівська трагедія буде такою ж щодо того, що буде за нинішніми гоніннями на нашу Мати-Церкву, на чолі якої не папа Стамбульський, а Христос», – додав владика Лука.

Митрополит Запорізький підкреслив збіг двох подій. Востаннє Києво-Печерська лавра була закрита 10 березня 1961 року, а 10 березня 2023 року УПЦ отримала повідомлення про те, що більше не має права служити в Києво-Печерській лаврі.

«Дивлячись на те, що творять українські політики в нашій країні, на думку спадає лише одна фраза: «Пробач їм, Господи, не знають, що творять». 10 березня 1961 року під приводом «ремонтно-реставраційних робіт» Києво-Печерська лавра була закрита. І вже за кілька днів сталася Куренівська трагедія. Випадковість? Для людини віруючої випадковостей не буває… Якщо у Хрущова в голові було просто атеїстичне божевілля, то у тих, хто в цей час іде проти Церкви, у серці справжнісінький сатанізм!», – продовжив ієрарх.

По теме:  В Україні запровадили новий спосіб мобілізації: що потрібно знати

Він впевнений, що зараз Україною керує ворог людства.

«Не треба бути досвідченим держслужбовцем чи дипломатом, аби розуміти очевидні речі. Розділяти народ у країні, де йде війна, налаштовувати проти влади тих людей, які захищають свою Батьківщину, розпалювати релігійну ворожнечу можуть або вороги та зрадники, або люди, одержимі злом. Але схоже, що нашою країною керує ворог роду людського. Адже храми УПЦ захоплюються лише з однією метою – щоби там припинилося богослужіння. Жодної іншої мети в цьому беззаконні немає», – зауважив митрополит.

«Іти проти Господа під час лиха можуть лише закостенілі безбожники. Те, що Бог назвав гидотою, просувається нашими депутатами як загальноприйнятий спосіб життя. Вони вносять законопроекти про одностатеві шлюби, знову порушують питання про легалізацію каннабісу, в той час, коли чоловіки віддають на фронті свої життя заради захисту своїх дружин та дітей. Пристосуванці в рясах, агенти сучасних НКВС, все це схвалюють, а Церква, яка зберігає свою вірність Христу та Євангелію, від них же зазнає гонінь. Що буде результатом такої політики? Питання швидше риторичне», – підсумував ієрарх.