Кіберволонтери провели успішну атаку на російське державне підприємство, що займається прийомом та обробкою даних із супутників.

Відповідну інформацію передають, зокрема, і Міноборони РФ, Генштабу та службам МНС.

Про це повідомляє Полемика з посиланням на Головне управління розвідки Міноборони у Telegram.

Як зазначає ГУР, хакерами знищено базу даних російського далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології «Планєта». Це підприємство федерального рівня займається прийомом та обробкою даних із супутників, та забезпеченням відповідною продукцією понад 50 державних суб’єктів, передусім військових.

Атака на далекосхідну (найбільшої з трьох) філію космічної гідрометеорології була здійснена кіберволонтерами з групи «BO Team».

В ГУР повідомили, що хакери знищити 280 серверів. Обсяг знищеної інформації досягає 2 петабайт (200 мільйонів гігабайтів) даних. Не менш колосальною є вартість втраченого Росією цифрового масиву і може становити щонайменше 10 млн доларів.

Серед знищених даних: метео- та супутникові дані, що активно використовували Міноборони, МНС РФ, «Роскосмос»» та низка інших відомств. Також знищені напрацьовані роками унікальні дослідження.

Крім того, не підлягає відновленню суперкомп’ютер, яким був обладнаним центр. Ціна одного такого обчислювального девайсу разом із програмним забезпеченням може становити 350 тисяч доларів. Розвідка додає, що в умовах санкцій Росії навряд чи вдасться отримати такий софт.

По теме:  Хакери здійснили атаку на телеканал «Еспресо»

«Разом зі сховищами даних, серверами та комп’ютерами внаслідок кібератаки паралізовано системи кондиціонування і зволоження повітря, а також регулювання екстреного електроживлення будівлі центру», — підкреслює ГУР.

Нагадаємо, у росіян планують відбирати майно за критику влади і війни в Україні.