Навесні українці садять картоплю, однак деякі городники поспішають з цим процесом.

Для посадки цього овочу є оптимальний час та обов’язково потрібно дотримуватись певних правил, щоб зібрати хороший урожай.

Коли потрібно починати садити картоплю у 2024 році, розповідає Полемика з посиланням на «Сад та город» та AgroNews.

Які є сорти картоплі

Не секрет, що є дуже багато різних сортів картоплі. В той час як деякі з них підходять для ранньої посадки, інші годяться лише для пізньої.

Рання. Збирати картоплю можна вже через 55-60 днів після посадки. Цей сорт не годиться для тривалого зберігання. Ідеальний час для посадки — перші теплі весняні дні. Найпоширеніші сорти: Жуковський ранній, Удача, Ред Скарлет, Аріель, Олена.

Середньорання. Цей сорт необхідно садити середини травня і урожай можна зібрати через 65-80 днів після посадки. Такі сорти теж довго не зберігаються (1-2 місяці), тому що така картопля має великий вміст крохмалю. Найбільш популярні: Єлизавета, Невський, Горобина, Скарлет, Іллінський.

Середньостиглі. Таку картоплю садять на початку травня і збирають врожай через 80-95 днів. Такі сорти смачні, але дуже часто хворіють. Найпопулярніші: Діброва, Синьоока, Луговський.

По теме:  Как выбрать обогреватель - Плюсы и минусы каждого из них

Середньопізня. Такі сорти садять в середині або наприкінці травня, а збирають через 95-110 днів. Таку картоплю переважно садять в південних областях, бо їм треба більше часу для визрівання. Вони стійкі до хвороб і годяться для тривалого зберігання. Найвідоміші: Астерікс, Журавлинка, Нікулінський, Раменский.

Пізньостигла. Це сорти можуть переносити заморозки. Їх садять ближче до літа і збирають через чотири місяці. Така картопля зберігається дуже довго. Сорти: Лорха, Атлант, Сатурн.

Коли потрібно садити картоплю

На жаль, українці починають садити картоплю тоді, коли «сусіди вже посадили». Однак якщо ви хочете отримати хороший і великий урожай варто знати про важливі правила при посадці картоплі.

Температура землі на глибині 10 см (на таку глибину садять картоплю) повинна бути +8 +10 градусів. Така температура необхідна картоплі, щоб вона проросла. Водночас середньодобова температура повітря так само має бути не нижче +10 градусів.

Звертайте увагу на прогноз погоди на найближчі дні. Якщо буде злива, дощі – не поспішайте з висадкою, оскільки картопля може згнити. Найкращі дні для посадки — сухі та сонячні дні.

По теме:  Бытовая техника в Днепропетровске

Ще одне правило – слідкуйте за місячним календарем посадки рослин. Ріст рослин залежить від місячної фази, тому ігнорувати такими календарями не варто.

Сприятливі дні для посадки:

  • Квітень: 1-5, 8-11, 28-30;
  • Травень: 1, 2, 5-10, 27-29;
  • Червень: 2-9.

Не варто садити картоплю в дні Молодика та Повного місяця, а ще на зростаючий місяць.

Раніше Полемика писала про те, який продукт допоможе комфортно сходити в туалет.