Утримувати матрац у належному стані дуже важливо для того, щоб він прослужив вам якомога довше.

Доглянутий матрац здатен прослужити до десяти років.

Втім, випадковості трапляються, і іноді на матраці з’являються плями.

Як видалити плями з матрацу, розповідає Полемика з посиланням на Useti.

В ідеалі пляма має бути нейтралізована одразу після того, як вона з’явилася. Це потрібно для досягнення найкращого результату. Проте не варто засмучуватись, навіть якщо ви не відразу помітили, що у вас на матраці утворилася пляма.

Незалежно від того, чи це матрац з піни, з пам’яттю чи матрац з пружинами, існують методи, які можна застосувати, щоб позбавитися стійкої плями і освіжити матрац.

Як часто потрібно видаляти плями з матраца

Експерти зійшлися на тому, що чищення матраца має проводитися мінімум два рази на рік. Це гарантує те, що бактерії, бруд та сміття не потраплятимуть на матрац і він прослужить вам довгі роки. Але що робити, якщо ви виявили на матраці непривабливу пляму?

Свіжу пляму легше відіпрати, ніж ту, якій вже кілька днів. Тому візьміть на озброєння звичку перевіряти матрац при кожній заміні постільної білизни (в ідеалі щотижня), щоб переконатися, що на матраці немає плям.

По теме:  Дизельный генератор для дачи. Особенности

Ось що вам знадобиться для видалення плям з матраца:

  • щітка;
  • серветка з мікрофібри;
  • харчова сода;
  • оцет;
  • посудне мило;
  • м’яка щітка;
  • ручний пилосос;
  • придбаний у магазині ензимний очищувач (необов’язково).

Як видалити пляму

Промокніть пляму

Якщо пляма була помічена відразу ж, як тільки вона з’явилася,  її ні в якому разі не потрібно терти. Візьміть рушник із мікрофібри і акуратно промокніть пляму. Не рекомендується використовувати паперові рушники, особливо при рідких плямах, але в крайньому випадку підійде будь-що, що є під рукою.

Пройдіться пилососом

Незалежно від того, чи ви виявили пляму відразу ж, як тільки вона з’явилася, або вона вже висохла, настав час пропилососити матрац. Візьміть ручний пилосос або насадку, за допомогою якого можна легко зібрати бруд та сміття з матраца.

Дану процедуру рекомендується робити щомісяця, але це ключовий крок, який потрібно виконати, перш ніж намагатися впоратися з плямою. Навіть якщо бруд не є частиною поточної проблеми, це чудовий спосіб звести кількість пилу до мінімуму та продовжити термін служби матраца.

По теме:  Обзор аксессуаров MagSafe для iPhone 12 | iPhone 13

Розпиліть розчин оцту

Наступний крок залежить від типу плями. Якщо не можна визначити, коли утворилась дана пляма, варто почати ось з чого. Візьміть порожню пляшку з розпилювачем і змішайте одну частину теплої води з однією частиною оцту та щіпкою мила. Перемішайте суміш і розпиліть її безпосередньо на забруднену ділянку. Розчин потрібно залишити на 10 хвилин або довше, якщо пляма стара, а потім акуратно промокніть пляму.

Якщо пляму вдалось видалити, чудово! Зачекайте, доки матрац повністю висохне, перш ніж знову надягати постільну білизну.

Придбайте засіб для чищення

Якщо матрац забруднили немовлята, то, можливо, в цьому випадку зможе допомогти ензимний очищувач. Придбаний в магазині засіб для видалення сечі або інших рідин з тканини допоможе запобігти проникненню запахів вглиб матраца.

Посипте харчовою содою

Після того, як розчин зробить свою справу і ви видалите пляму, посипте матрац харчовою содою. Даний крок допоможе запобігти появі плісняви і зменшить ймовірність того, що запахи залишаться на матраці. Залишіть харчову соду мінімум на 10 хвилин, а потім пропилососьте.

По теме:  Як видалити плями фарби з лінолеуму: корисні поради

Завжди давайте матрацу висохнути на повітрі

Незалежно від того, який у вас матрац, його потрібно повністю просушити, перш ніж знову застилати постіль.

Використання мінімальної кількості рідини для очищення плями допоможе уникнути появи плісняви та грибка, а провітрювання дасть матрацу можливість подихати.

Раніше Полемика писала про те, як самостійно створити дизайн кімнати.