Посудомийна машина
Посудомийна машина – це винахід, який дуже високо оцінила кожна господиня, адже з її допомогою можна значно зекономити час, воду та електроенергію.

Втім, існують види посуду, які варто мити тільки вручну. Чому деякий посуд не можна мити в посудомийній машині, розповідає Полемика з посиланням на сайт «НовиниЮ».

Посуд, який занадто крихкий або зроблений із несприйнятливого до високих температур матеріалу, не можна класти у посудомийну машину, адже існує ризик його пошкодження.

Які види посуду краще помити вручну

Якщо ви хочете, щоб посуд вам довго прослужив, вам варто знати, що краще мити тільки руками.

  • Вироби з дерева та бамбука. Дошки для обробки, дерев’яні ложки, лопатки, миски та таці, посуд з бамбука потребують делікатного миття при помірних температурах. Особливо, якщо поверхня покрита лаком. Під дією гарячої води та пари посуд з дерева може вкритися тріщинами та нерівностями.
  • Алюмінієвий посуд. Поверхня каструль і сковорідок під дією гарячої води та компонентів мийних засобів для посудомийки окислюється. Посуд стає чорним, і позбавитись неприємного забарвлення буде не дуже просто.
  • Чавун. Небезпека миття чавунного посуду у посудомийці виявляється поступово. Мийні засоби непомітно руйнують поверхню, а під впливом вологи з часом з’являється іржа.
  • Срібло та мельхіор тьмяніють під дією високих температур у посудомийці. Їх також можуть зіпсувати мийні засоби для посудомийки.
  • Олов’яний та мідний посуд також не варто мити у посудомийній машині. Занадто гаряча вода може залишити на поверхні таких виробів, і вони втрачають естетичну привабливість.
  • Порцеляна, кришталь і пластик. Не рекомендується використовувати посудомийку для миття тонких кришталевих фужерів і келихів, порцеляни, декорованої позолотою та розписом.
  • Деякі види пластика чудово витримують досить високі температури, інші ж під час миття у посудомийці можуть деформуватись або втратити забарвлення.
  • В жодному разі не дозволяється мити у посудомийній машині антикварний посуд і вироби, прикрашені перламутром або інкрустовані кісткою.
По теме:  Мужской реглан - с чем носить?

Раніше Полемика писала про те, чи потрібно закривати кришку унітаза і чому це важливо.