Через масовану атаку росіяни 22 березня зруйновано Зміївську ТЕС.

У «Центренерго» повідомили, що суму збитків назвати поки важко, але ступінь руйнування блоків варіюється від повного до значного. Знищені всі блоки, пошкоджено допоміжне обладнання.

Полемика з посиланням на «Телеграф» розповідає, де знаходиться Зміївська ТЕС та які регіони вона забезпечувала електроенергією.

Варто зазначити, що це підприємство було одним із найбільших в Україні.

Де знаходиться Зміївська ТЕС

Зміївська теплова електрична станція імені Г. Кржижановського знаходиться біля селища Слобожанське у Чугуївському районі Харківської області за 55 км від Харкова. Вона забезпечувала електроенергією одразу три області: Харківську, Полтавську та Сумську.

Перший енергоблок було введено в експлуатацію 31 грудня 1960 року, усього їх налічується на ТЕС 10 (6х175 МВт, 3х275 МВт, 1х325 МВт). Електрична потужність Зміївської ТЕС 2200 МВт. Основне паливо: вугілля марки «А» та «П», газ та мазут.

Зазначається, що це не вперше коли Зміївська ТЕС страждає через росіян. 11 вересня 2014 року роботу станції було зупинено через дефіцит вугілля, який виник через Донецької області росіянами. Менш ніж за два тижні, 24 вересня, один енергоблок станції знову запрацював. ТЕС функціонувала з мінімальним навантаженням через дефіцит палива, що зберігається.

По теме:  Зеленский может перевезти свою администрацию в КВЦ Парковый
Фото: УНІАН

Вже 22 березня Зміївську ТЕС разом з іншими енергооб’єктами України було атаковано росіянами, там спалахнула пожежа. За словами міністра енергетики Германа Галущенко, було знеструмлено 40 підстанцій різної напруги, відключено 2 повітряні лінії 750 кВ, 5 повітряних ліній 330 кВ.

Галущенко відвідав зруйновану ракетним ударом Зміївську ТЕС і  пообіцяв сприяти відновленню електростанції.

«Будемо допомагати через донорів. Гроші є. Є відповідний фонд підтримки енергетики. Він працює. Тому всі готові допомагати!», — заявив міністр.

Раніше Полемика писала про те, що росіяни завдали ударів по ДніпроГЕС.