Для України підрив росіянами Каховської ГЕС завдав великих наслідків та втрат.

Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота розповів, скільки часу знадобиться, щоб відновити станцію. Про це пише Полемика з посиланням на 24 канал.

Сирота наголошує, що для початку робіт по відновленню Каховської ГЕС необхідна повна деокупувація південних територій України.

За попередніми розрахунками, відбудовувати Каховську ГЕС доведеться орієнтовно 6-7 років.

«Але перед цим потрібно, аби була деокупована територія, і тоді ми зможемо осушити місце, де відбувся підрив, провести обстеження, демонтувати зруйновані споруди та конструктиви Каховського гідровузла. А далі вже приступити до безпосередньої відбудови станції», – розповів він.

Втім, спрогнозувати, якою буде станція після відновлення, наразі неможливо. На жаль, фахівці досі не змогли провести відповідні експертизи, які дозволили б дізнатися, наскільки там критична ситуація з конструктивами та розмиванням дна.

«Тому чекаємо деокупації і працюємо над відновленням інших станцій 24/7. Ми тримаємо свій фронт робіт, проте нині не можемо зрівнятися із захисниками, які стоять на військовому фронті – на першій лінії оборони», – додав Сирота.

По теме:  СБУ влаштувала Росії «вибуховий» сюрприз: що відомо

Підрив Каховської ГЕС

Вранці 6 червня 2023 року стало відомо, що російські війська здійснили підрив Каховської ГЕС. Українська влада розпочала евакуацію населення, втім, на окупованих територіях росіяни не переймались порятунком людей, а в деяких випадках і перешкоджали евакуації.

Згодом в ООН виступили із заявою, що підрив Каховської ГЕС завдав Україні збитків на суму майже 14 мільярдів доларів США. Прорив греблі затопив 620 квадратних кілометрів території в чотирьох областях – Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій. Прямо чи опосередковано трагедія торкнулася 100 тисяч українців.

Водночас смертельні наслідки свого воєнного злочину російські загарбники намагалися приховати. Очевидці, яким вдалося евакуюватись із затоплених окупованих територій, зазначали, що масштабу цієї трагедії ні Росія, ні Україна не може усвідомити. А багато жертв підриву ГЕС можуть досі знаходитись під завалами.

Через майже 10 місяців після теракту з’явилися кадри з першими хвилинами підриву. Автори відео сміялися та раділи здійсненому екоциду.

Раніше Полемика писала про те, які ворожі цілі ГУР уразило в Криму і як це вдалось зробити.