Кордон між Італієї і Швецарією
Влада Швейцарії заявила, що поки Італія не схвалить угоду, подробиці змін кордону не будуть оприлюднюватись.

Італія та Швейцарія мають намір «перемалювати» частину спільного державного кордону.

Про це пише Полемика з посиланням на Sky News.

Федеральна рада Швейцарії схвалила угоду, яка спричинить зміни карти. Водночас, в Італії наразі продовжується процес остаточного узгодження коригування кордону, і після підписання зміну ратифікують.

Як зазначається в публікації, через танення льодовиків, кордон, який перетинає альпійські вершини та було визначено історично, змістився.

«Це пов’язано з тим, що в ряді місць альпійський кордон визначається вододілом або хребтовими лініями льодовиків, але в міру їхнього танення вони можуть переміщатися, зміщуючи кордон разом із собою», — пояснюється в матеріалі.

Відомо, що зміни будуть реалізовані під Маттергорном, однією з найвищих гір Європи, навколо Тет-Гриз, Плато-Роза, Кабане-Карель та Дос-де-Роллен на півдні Швейцарії та північному заході Італії.

Влада Швейцарії заявила, що поки владою Італії не буде ухвалена угода, подробиці змін кордону будуть триматись в таємниці. При цьому відомо, що у минулому подібні зміни призводили до зміщення кордону на 100–150 м.

По теме:  За два года Украина нарастила импорт товаров из РФ на 14% - статистика

«У високих горах значні ділянки італійсько-швейцарського кордону визначаються вододілом, представленим лінією гребеня льодовиків, сніговими полями та вічними снігами. Однак із таненням льодовиків ці природні елементи розвиваються та перевизначають національний кордон», — заявив швейцарський уряд.

У статті йдеться про те, італійсько-швейцарський кордон має протяжність у 578-кілометрів,  40 з яких вкриті льодовиками. Це не вперше, коли кордон між Італією та Швейцарією зазнавав змін подібним чином. У 2000 році у Фургзаттелі, Церматт, кордон змінився після того, як льодовик зрушив приблизно на 100-150 м. Зміна означала, що станція канатної крісельної дороги, яка колись знаходилася на території Італії стала власністю Швейцарії.

Раніше Полемика писала про те, чому вам варто відвідати Ісландію саме восени.