Кордон
Бенефіціарам програми тимчасового притулку та біженцям не доведеться реєструватися в системі ETIAS, яка має запрацювати навесні 2025 року, й сплачувати 7 євро за її оформлення.

Про це пише Полемика з посиланням на представництво Європейського Союзу в Україні.

У відомстві зауважили, що ETIAS був створений з метою виявляти потенційні ризики для безпеки безвізових мандрівників ще до того, як вони досягнуть кордонів ЄС. 

У представництві ЄС в Україні наголосили, що ETIAS допоможе боротись з нелегальною міграцією. 

«Ми повинні знати, хто перетинає наші кордони. ETIAS допоможе нам у цьому, визначаючи будь-які ризики для безпеки або нелегальної міграції, які можуть становити безвізові відвідувачі, ще до того, як вони досягнуть кордонів ЄС», — йдеться в повідомленні. 

Варто зазначити, що концепція дозволів на поїздки не є новою. В таких країнах, як США, Австралія, Канада, вже багато років функціонують системи попередньої авторизації.  

У відомстві пояснили, що авторизація ETIAS коштуватиме 7 євро,. Це буде одноразовий платіж, який буде діяти 3 роки і для багаторазових в’їздів.     

Нові правила перетину кордону ЄС

Варто нагадати, з 10 листопада на кордоні з ЄС мала б запрацювати нова ІТ-система прикордонного контролю — Entry/Exit Scheme (EES). Вона реєструватиме ім’я особи, тип проїзного документа, біометричні дані – відбитки пальців і зображення обличчя, а також дату та місце в’їзду та виїзду з дотриманням основних прав і захисту даних. 

По теме:  Большинство украинцев проводят отдых в Украине

Втім, пізніше стало відомо, що Європейський Союз вирішив відкласти це запровадження.

Раніше Полемика писала про те, чому вам варто відвідати Ісландію саме восени.