Їжа, яку ми вживаємо, впливає не лише на ширину талії та вагу, а й на різні аспекти здоров’я, включаючи артерії та серце.

Хоча існує безліч смачних і корисних продуктів, які підтримують серцево-судинну систему, є й ті, які закупорюють артерії та здатні підвищувати ризик серцевих захворювань.

Про те, які продукти варто споживати менше або взагалі від них відмовитися, щоб покращити стан артерій та зберегти здоров’я серця, розповідає Полемика з посиланням на дієтологинь Мері Сабат, Ліза Ендрюс і Сьюзен Шахтер.

Картопляні чипси

Не секрет, що картопляні чипси дуже шкідливі для нашого здоров’я, незважаючи на те, що їх смак приваблює багатьох. Регулярне поїдання таких закусок може призвести до низки проблем, зокрема і до закупорки артерій.

Картопляні чипси зазвичай смажать у фритюрі на шкідливій для здоров’я олії з високим вмістом насичених і трансжирів. Ці жири впливають на підвищення рівня холестерину і сприяють утворенню бляшок в артеріях, що з часом призводить до їх закупорки.

Спеціалістки також зазначають, що ця закуска «перевантажена надмірною кількістю натрію», що також може підвищити рівень холестерину ЛПНЩ і збільшити ризик утворення артеріальних бляшок.

По теме:  Які продукти здатні покращити зір

Маргарин

Колись маргарин вважався здоровою альтернативою вершковому маслу, однак експерти у сфері здоров’я стверджують, що він більше шкодить, аніж приносить користь. Цей продукт може спричинити багато проблем: від збільшення ваги до закупорки артерій і серцево-судинних захворювань із часом.

Крім того, деякі види маргарину містять високий рівень транс жирів, які впливають на підвищення рівню поганого холестерину ЛПНЩ і зниженню рівню хорошого холестерину ЛПВЩ, збільшуючи ризик утворення артеріальних бляшок.

Штучні підсолоджувачі

Якщо ви використовуєте штучні підсолоджувачі замість цукру (хоча це теж не найкорисніший вибір), пам’ятайте — вони шкодять серцю.

Хоча штучні підсолоджувачі можуть здаватися більш здоровим варіантом, ніж цукор, результати деяких досліджень доводять, що вони можуть сприяти виникненню серцево-судинних захворювань. Деякі штучні підсолоджувачі, такі як аспартам і сахарин, пов’язані з негативним впливом на рівень цукру в крові та метаболізм ліпідів, що з часом можуть спричинити закупорку артерій.

Замість штучних підсолоджувачів або рафінованого цукру дієтологи рекомендують вибирати натуральні підсолоджувачі, такі як фрукти або стевія.

По теме:  Как вино помогает в похудении - ответ ученых

Червоне м’ясо

Цей продукт не рекомендується споживати через високий вміст жирів і холестерину. Особливо, якщо говорити про один з найжирніших шматків червоного м’яса — спинний вируб, який багатий як на насичені жири, так і на холестерин.

Насичені жири можуть підвищувати рівень холестерину ЛПНЩ і сприяти розвитку атеросклерозу. Крім того, високе споживання холестерину з їжею пов’язане з підвищеним ризиком серцевих захворювань.

Раніше НР писав про те, що можна їсти перед сном, щоб не нашкодити здоров’ю.