Довгий авіапереліт завжди впливає на організм людини.

Набряклість та припухлість цілком нормальне явище під час польоту, негативні наслідки якого можна реально мінімізувати.

Про це пише Полемика з посиланням на Condé Nast Traveler.

Що спричиняє набряклість під час польоту

Головною причиною набряклості під час авіаперельоту є зневоднення організму, яке викликане сухим повітрям в салонах літаків і недостатнє споживання води. Шкіра, як найбільший орган тіла людини, реагує на зміни, спричинені зневодненням. Через порушення водного балансу в польоті шкіра може стати тьмяною, сухою та мати схильність до набряклості, особливо навколо ніжної ділянки під очима.

Також посилює набряклість і здуття живота під час авіаперельоту постійні зміни тиску в салоні, спричинені зміною висоти.

Крім того, набряклість шкіри може бути викликаною малорухливим характером авіаперельотів. Унаслідок цього погіршується кровообіг, відбувається затримка рідини і збій у роботі лімфатичної системи, яка підтримує баланс рідини в організмі для захисту від інфекцій.

Ще один фактор – харчування в літаках. Авіакомпанії зазвичай додають до продуктів більше солі та цукру, щоб вони мали аналогічний смак, як на землі, так як шум двигуна під час польоту негативно впливає на сприняття людиною їжі. Зворотним боком є те, що надлишок солі порушує баланс рідини в організмі, також спричиняючи набряклість обличчя та рук.

По теме:  Как спастись от алкоголизма?

Як боротися з набряком під час польотів

Звісно, ключовим моментом є підвищення рівня гідратації. Вкрай важливо багато пити до, під час і після польотів, для нейтралізації зневоднювальних ефектів та дозволити організму відновити свій стан. Одночасно під час польоту варто мінімалізувати споживання сечогінних напоїв, таких як алкоголь і кофеїн.

Також забезпечення правильного харчування під час польоту допоможе впоратися зі здуттям живота, тому в дорогу беріть з собою перекуси, багаті на воду, наприклад, фрукти та овочі. А ось споживання оброблених закусок з високим вмістом натрію і навіть домашньої їжі рекомендується обмежувати. Також краще з’їсти перед польотом ситну їжу, переважно рослинну, з білком хорошої якості, а в літаку звести до мінімуму споживання їжі.

Під час польоту варто мати хоча б мінімальну фізичну активність. Поліпшення кровообігу за допомогою регулярних рухів грає важливу роль для запобігання утворенню набряків. Обертання щиколоткою, припіднімання ніг і марширування сидячи – все це допоможе стимулювати кровообіг і запобігти накопиченню рідини, тому виконання цієї процедури кожні 30 хвилин допоможе тілу людини функціонувати оптимально. Можете використати еластичну стрічку для вправ для виконання вправ на своєму сидінні.

По теме:  На Донбассе исчез украинский военный

Можете також скористатить компресійними шкарпетками. Вони покращать кровообіг, зведуть до мінімуму ризик утворення набряків і протидіють впливу тривалого сидіння та сил гравітації на кровообіг. Використовуйте підставку для ніг під сидіннями або надувну підставку для ніг —  це допоможе сприяти лімфодренажу.

Якщо ж набряклість і здуття живота спричиняють вам значні незручності під час польоту, зверніться до лікаря, щоб перевірити наявність якихось медичних проблем.

Раніше Полемика писала про те, на які хвороби може вказувати нічна пітливість.