Лихоманка Західного Нілу
Через зміни клімату лихоманка Західного Нілу може поширитися на центральні регіони України, хоча раніше хворобу фіксували переважно в південних областях.

Про це пише Полемика з посиланням на інтервʼю заступника Міністра охорони здоров’я та головного державного санітарного лікаря Ігора Кузіна для «УП. Життя».

Що відомо про хворобу

Кузіен зазначив, що лихоманка Західного Нілу – це достатньо добре вивчене інфекційне захворювання. Інфекція поширюватися з Африки, і вже багато європейські країни  реєструють спалахи цієї хвороби.

«В Україні ми завжди історично мали природні осередки. Тобто це означає, що ці території історично були характерними для лихоманки Західного Нілу», – пояснює Кузін.

За словам санлікаря, вірус циркулював у комарах і час від часу траплявся у людей, переважно в Одеській, Донецькій і Київській областях.

Чому лихоманку Західного Нілу почали фіксувати в інших регіонах

Кузін пояснив, що комарі, які переносять лихоманку Західного Нілу – це звичайні комахи, яких ми зустрічаємо у побуті. Втім, через потепління змінюється циркуляція комарів, які переносять це інфекційне захворювання.

Тепер такі захворювання, як-от лихоманка Західного Нілу, гарячка Денге, які зустрічалися раніше на території Криму і дуже рідко на території Одеської або Херсонської областей, можуть фіксуватися і в центральних регіонах України.

По теме:  Ингалятор для здоровья

За його інформацією, випадки захворювання вже фіксували у Полтавській області та Київській областях, а також у столиці. Зараз також досліджують частину підозр з інших областей.

Як передається хвороба

Кузін зазначив, що механізм передачі вірусу дуже простий. Комарі інфікуються від хворого перелітного птаха, а потім комаха кусає людину і передає вірус їй.

Раніше Полемика писала про те, чи потрібно лікувати збільшені лімфовузли у дітей і коли варто терміново звернутися за допомогою.