Овочі
Овочі є важливим компонентом здорового харчування.

Вони багаті на вітаміни, мінерали та клітковину, які так необхідні нашому організму.

Які овочі потрібно включити у свій раціон восени, розповідає Полемика з посиланням на онлайн-платформу «ЗнаЇмо».

Морква

Морква – це один із найдоступніших овочів осінньо-зимового періоду.

Її можна запікати разом із іншими коренеплодами, додавати в салати та пироги, а також їсти свіжою.

Цей овоч містить вітамін К, калій, біотин, вітамін В6, клітковину, багато антиоксидантів, а також корисні фітокомпоненти: бета-каротин і альфа-каротин, лютеїн і лікопен. Морква допомагає підтримувати здорову вагу, регулює рівень холестерину, покращує здоров’я очей та шлунково-кишкового тракту.

Гарбуз

Цей овоч дуже корисний – він поживний, а разом із тим низькокалорійний. Тут можна експерементувати з різними сортами, додавати до м’ясних страв і готувати з гарбуза десерти. Якщо у вас не вистачає часу на приготування складних страв, можна просто запекти його із травами.

В гарбузі містяться харчові волокна, а також вітамін А — в 100 грамах буде майже денна його норма. Крім того, цей овоч забезпечить близько третини добової норми вітамінів К та Е і близько 10% потрібної дози вітамінів В6 і С, а також рибофлавіну. Крім того, гарбуз багатий на такі мінерали як мідь, залізо, магній і калій.

По теме:  Ці продукти мають бути щодня вдома, якщо хочете позбутись зайвих кг

Ріпа

Цей мачний коренеплід чудово поєднується з іншими овочами та у приготованому вигляді стане чудовим гарніром до страв із м’яса чи риби.

Це низькокалорійний овоч: у 130 грамах сирого продукту всього лише 36 калорій. Ріпа містить 2 грами клітковини, багато вітаміну С, а також фолієву кислоту, фосфор і кальцій.

Дослідження встановили, що регулярне вживання овочів допомагає зменшити ризик розвитку хронічних захворювань, таких як серцево-судинні хвороби, цукровий діабет 2 типу та певні види раку.

Для забезпечення необхідної кількості овочів у раціоні, рекомендуємо:

  • Включати овочі у щоденне меню: готуйте різноманітні салати, супи та запечені страви.
  • Готувати овочі різними способами: запікайте, тушкуйте, варіть чи готуйте на пару – кожен спосіб зберігає корисні властивості.
  • Додавати овочі в смузі та закуски: легкі перекуси з овочами можуть стати смачним і корисним доповненням до вашого раціону.

Раніше Полемика писала про те, чи справді курячий бульйон допомагає швидше одужати.