Велика Британія підтримує ідею створити морську коаліцію країн, яка допоможе з розблокуванням українських портів і постачання українського зерна. Про це заявила міністр закордонних справ Сполученого Королівства Ліз Трасс, повідомляють газети The Guadian і The Times.

Ініціативу напередодні озвучив глава МЗС Литви Габрієлюс Ландсбергіс, який запропонував експортувати зерно через Одесу. Він сказав, що до коаліції можуть увійти деякі члени НАТО й інші країни, які потребують постачання зерна, наприклад Єгипет.

Дипломатичне джерело The Times повідомило, що Лондон схвалив ідею відправлення військових кораблів для супроводу суден із зерном із Одеси.

Читайте також

США закликали росію розблокувати порт Одеси для експорту зерна

Видання уточнює, що проведення операції, швидше за все, вимагатиме згоди з боку США. Неназваний західний чиновник також висловив думку, що не можна вивезти зерно без згоди росії, інакше зросте ризик виникнення "інцидентів".

Крім того, необхідно буде узгодити операцію з Туреччиною, яка з квітня закрила протоки Босфор та Дарданелли для військових кораблів.

За даними ООН на 1 травня, у портах України заблоковано 4,5 млн тонн зерна, призначеного для експорту.

По теме:  "Это справедливо": гендиректор "Укрпочты" рассказал о своей зарплате

Нагадаємо, що у росії назвали умову для розблокування українських портів.

По материалам: Подробности