Верховна Рада ухвалила першому читанні законопроект про списання боргів за кредитам на майно громадян, знищене під час війни. Документ підтримали 283 депутати. Про це повідомляє народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.

Замороження кредиту

Згідно з проектом №7441-1, фізособи-позичальники за наявності підтверджуючих документів можуть отримати у кредитора призупинення платежів по кредиту.

Це стосується кредитів на рухоме/нерухоме майно, яке через війну:

  • опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій
  • пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій,

Замороження кредиту (виплата основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів) для позичальників відбувається до моменту отримання позичальником державної компенсації за майно.

Списання (прощення) кредиту

На списання заборгованості мають право позичальники, у яких:

  • загальна площа знищеного майна, на яке взятий кредит, не перевищує для квартири 140 кв м, для житлового будинку — 250 кв м, та яке є єдиним місцем проживання сім’ї позичальника, або знищений єдиний автомобіль, робочий об'єм двигуна якого не перевищує 2500 см;
  • станом на 23 лютого 2022 року відсутня прострочена заборгованість за таким договором;
  • метою отримання кредиту згідно договору є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна, або придбання такого автомобіля.
По теме:  Министерство пересмотрит концепцию «зеленого» энергетического перехода - Буславец

Кредитор у такому випадку отримує право на компенсацію від держави.

Термін для подачі заявок — період дії в Україні воєнного стану плюс 3 місяці після дня його припинення. Під кожен випадок позичальники мають в той чи інший момент надати кредитору підтверджуючі документи.

По материалам: Подробности