В Україні ввечері 10 травня над Чернігівщиною, Одещиною, Кіровоградщиною та іншими регіонами країни люди могли спостерігати у так звані «аврори».

Авророю називають оптичні явища, які більш відомі як північне або полярне сяйво.

Подібне явище вже друге у травні спостерігається в Україні. Наразі у мережі мешканці різних міст діляться фотографіями аврор. Про це пише Полемика з посиланням на Обозреватель.

Аврори бачили мешканці Дніпра, Запоріжжя, Херсону, Харкова, Одеси, Львова та інших міст. На візуальне спостереження аврори не впливає хмарність.

Якщо для Арктики та Антарктики це видовище цілком буденне, то у наших широтах спостерігати подібні полярні сяйва можна вкрай рідко. Як повідомляється, це явище у небі України спричинено сильною геомагнітною бурею.

Як виникає північне сяйво

Зазвичай виникає північне сяйво, коли так званий сонячний вітер взаємодіє з верхніми шарами атмосфери Землі. При іонізації повітря (як на полюсах) або посиленні швидкості сонячного вітру (як зараз над Землею) і виникають аврори.

На поверхні Землі такі сяйва спостерігаються на відстані 20-35° від магнітних полюсів Землі одночасно на всіх довготах, з різницею лише інтенсивності. Тривалість аврори – від декількох хвилин до декількох діб.

По теме:  Погода в Киеве 9 февраля: ночью ожидается сильный снег

Раніше Полемика писала про те, що Джастін Бібер вперше стане батьком.